latinica  ћирилица
13/02/2020 |  12:28 ⇒ 13:39 | Autor: SRNA

Ustavni sud pokušava na silu da centralizuje BiH

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da Ustavni sud BiH pokušava na silu da centralizuje BiH.
Sarajevo - Dodik - Kavalek - Foto: SRNA
Sarajevo - Dodik - KavalekFoto: SRNA

Dodik je na današnjem sastanku upoznao šeficu Misije OEBS-a u BiH Ketlin Kavalek o odluci najviših zvaničnika Republike Srpske da njeni predstavnici u zajedničkim institucijama BiH obustave rad na odlučivanju o bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH dok ne bude usvojen zakon o Ustavnom sudu BiH u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija.

On je pojasnio da je ovaj zaključak donesen na jučerašnjem sastanku najviših zvaničnika Srpske, te da je uslijedio nakon odluke Ustavnog suda BiH da je član 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu Srpske kojim je propisano da poljoprivredno zemljište koje je javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posjed Srpske u suprotnosti sa Ustavom BiH, odnosno da je Ustavni sud utvrdio da je riječ o isključivoj nadležnosti BiH u regulisanju pitanja državne imovine.

Srpski član Predsjedništva BiH je naglasio da je njegova obaveza da zaštiti interese naroda koga predstavlja i koji ga je birao i upitao kako je moguće da 25 godina poslije Dejtonskog sporazuma strane sudije i dalje sjede u Ustavnom sudu BiH i donose neustavne odluke.

- To je klasični protektorat i pokušaj ovog suda da na silu centralizuje BiH. Ustavni sud BiH se stavio u funkciju modeliranja političkog sistema i mi smo primorani da reagujemo na ovakav vid kršenja vladavine prava - rekao je Dodik na sastanku sa Kavalekovom.

Srpski član Predsjedništva BiH i šef Misije OEBS-a saglasili su se da dijalogom treba rješavati bilo kakve oblike pokušaja diskriminacije na svim nivoima, pa tako i u obrazovanju, saopšteno je iz kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

Na sastanku je bilo riječi i o ostalim aktivnostima OEBS-a i saradnji sa Predsjedništvom BiH.