latinica  ћирилица
13/02/2020 |  13:50 ⇒ 14:18 | Autor: RTRS

Dokument o djelovanju srpskih predstavnika koji je jednoglasno usvojen (FOTO)

Zvaničnici Republike Srpske i njeni predstavnici u zajedničkim institucijama BiH, te lideri političkih stranaka iz Srpske, donijeli su juče zaključke o daljim koracima nakon odluke Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu. Portparol SNSD-a Radovan Kovačević objavio je na Tviteru fotografiju dokumenta.
Sastanak u Palati Republike - Foto: RTRS
Sastanak u Palati RepublikeFoto: RTRS

Kovačević je uz fotografiju dokumenta, koji je jednoglasno usvojen, napisao "Јedinstveno u nove pobjede za Srpsku!".

Podsjećamo, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je juče da su najviši zvaničnici Srpske jednoglasno zaključili da predstavnici Srpske u institucijama BiH obustave rad na odlučivanju o bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH dok ne bude usvojen zakon o Ustavnom sudu BiH u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija.

Zatraženo je i održavanje posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske. Kolegijum bi sutra trebalo da utvrdi termin održavanja sjednice.

Ustavni sud BiH utvrdio je da je Ustavu BiH suprotan član 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu Srpske kojim je propisano da predmetno poljoprivredno zemljište koje je javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posjed Srpske. Ustavni sud smatra da je riječ o isključivoj nadležnosti BiH u regulisanju pitanja državne imovine.

Narodna skupština Republike Srpske lani je usvojila Zakon o poljoprivrednom zemljištu kojim je definisano da je državno poljoprivredno zemljište svojina Srpske.