latinica  ћирилица
13/02/2020 |  16:23 | Autor: TANЈUG

Britanski ministar finansija neočekivano podnio ostavku

Britanski ministar finansija Sadžid DŽavid je neočekivano danas podnio ostavku na tu funkciju, iznenadivši finansijska tržišta i političke eskperte u zemlji. Britanski premijer Boris DŽonson je za novog šefa državnih finansija imenovao Riši Sunaka, javlja Rojters pozivajući se na saopštenje Vlade.
Britanska Vlada (Foto: antenam.net) -
Britanska Vlada (Foto: antenam.net)

Televizija CNBC prenosi da ostavka dolazi nakon što je DŽonson danas počeo rekonstrukciju svog kabineta, i da je tim povodom i javni tužilac Velike Britanije, DŽofri Koks, takođe podnio ostavku.

Prema medijskim izvještajima, dodaje američka televizija, DŽavidu je ponuđena prilika da ostane ministar finansija pod uslovom da otpusti sve svoje savjetnike, što je on odbio i odlučio da podnese ostavku.

DŽavid je na funkciji ministra finansija bio od jula prošle godine, kada je DŽonson prvi put imenovan za premijera. On će u anale ući kao britanski šef finansija koji je najkraće obavljao tu dužnost u posljednjih 50 godina.

Njegov naslednik Sunak (39) prethodno je obavljao funkciju glavnog sekretara Trezora, što je druga po rangu funkcija iza ministra finansija.