latinica  ћирилица
13/02/2020 |  17:21 ⇒ 17:27 | Autor: TANЈUG

Protest stanovnika grčkih ostrva zbog izgradnje kampova (FOTO/VIDEO)

Gradonačelnici i stanovnici grčkih ostrva koja su najteže pogođena izbjegličkom krizom u zemlji protestovali su u centru Atine protiv planova Vlade o izgradnji mreže kampova.
Protesti, Grci na nogama (foto: twitter.com/dgatopoulos) -
Protesti, Grci na nogama (foto: twitter.com/dgatopoulos)

Zvaničnici su otkazali sastanak koji je bio planiran za danas sa Vladom i organizovali demonstracije ispred parlamenta, kojima se pridružilo nekoliko stotina stanovnika ostrva, prenio je AP.

Lezbos, Samos i tri druga ostrva u istočnom dijelu Egejskog mora nastoje da se izbore sa pretrpanim kampovima za izbjeglice i migrantima nakon porasta njihovog dolaska iz obližnje Turske.

Grčka Vlada je početkom sedmice najavila inicijativu za izgradnju pritvorskih objekata na pet ostrva, tvrdeći da je taj korak od presudnog značaja za pravilno organizovanje registracije azilanata i deportaciju migranata kojima je uskraćena međunarodna zaštita.

Međutim, ostrvske vlasti planiraju da pravno zaustave i blokiraju izgradnju na mjestima gdje se planiraju novi kampovi.

Stratis Kitelis, gradonačelnik glavnog grada Lezbosa Mitilina, rekao je da su protesti započeli nakon što Vlada nije ispunila obećanje da drastično smanji broj migranata na ostrvu tokom zimskih mjeseci.

- Ne verujemo u njihova uvjeravanja da će sve postojeće strukture biti zatvorene - rekao je Kitelis za AP.

- Ljudi na ostrvima su otvorili svoje domove i pružili ono malo što su imali da pomognu (izbjeglicama), ali nažalost, zbog loše politike situacija je sada van kontrole - rekao je on i dodao da je Evropa postavila zidove protiv njih i zarobila migrante i izbjeglice na njihovom ostrvu.