latinica  ћирилица
13/02/2020 |  19:33 ⇒ 22:15 | Autor: SRNA

Vučić Grenelu prenio zabrinutost zbog odluka Ustavnog suda BiH

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je večeras u Minhenu specijalnom izaslaniku američkog predsjednika Ričardu Grenelu prenio da je pomalo zabrinut za situaciju u BiH poslije odluke Ustavnog suda BiH da poljoprivredno zemljište u Republici Srpskoj padne pod ingerenciju BiH.
Vučić i Grenel - Foto: RTRS
Vučić i GrenelFoto: RTRS

Vučić je Grenelu prenio i da se nada da će "svi zajedno imati dovoljno snage i pameti da se sačuva mir i stabilnost".

On je srpskim novinarima u Minhenu, nakon susreta sa Grenelom, rekao da je već telefonom razgovarao sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, koji mu je prenio svoj stav.

- Video sam da ga je to pogodilo. Dogovorili smo se da u subotu, 15. februara, detaljnije razgovaramo o tome - dodao je Vučić.

Vučić je poručio da će Srbija uvijek biti uz svoj narod.

- Nadam se da ćemo svi zajedno imati dovoljno snage, i mi i Bošnjaci i svi ostali, da ćemo razumijeti da je mir prioritetni interes svih nas - rekao je Vučić.

On je rekao da Srbija čini sve da dešavanja u BiH i Crnoj Gori ne uspore njen ekonomski napredak.

Ustavni sud BiH donio je odluku prema kojoj je Ustavu BiH suprotan član 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu Srpske kojim je propisano da poljoprivredno zemljište koje je javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posjed Srpske.

Narodna skupština Republike Srpske lani je usvojila Zakon o poljoprivrednom zemljištu, kojim je definisano da je državno poljoprivredno zemljište svojina Srpske.