latinica  ћирилица
13/02/2020 |  19:37 ⇒ 19:49 | Autor: RTRS

Počelo obustavljanje rada srpskih predstavnika u institucijama BiH

Predstavnici iz Republike Srpske u zajedničkim institucijama izvršne i zakonodavne vlasti BiH već danas su počeli da primjenjuju jučerašnji zaključak. Obustavili su učešće u odlučivanju. Svi osim SDS-ovog poslanika u bh. parlamentu Dragana Mektića, koji se u Sarajevu "pohvalio" da neće poštovati odluke srpskih zvaničnika. Zbog jedinstva ostalih srpskih parlamentaraca, neke za danas najavljene sjednice odgođene su, a druge su održane, ali bez rezultata.

Predstavnik Kluba srpskog naroda u Ustavnopravnoj komisiji Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Sredoje Nović je na početku sjednice u svoje i u ime Lazara Prodanovića informisao ostale članove da će prisustvovati sjednici, ali da se neće izjašnjavati o konačnim odlukama.

Јedna za drugom sjednice zakonodavne bh. vlasti i isto obrazloženje srpskih poslanika i delegata. Zajednička sjednica kolegijuma oba doma odgođena je! Članovi kolegijuma Doma naroda ni kafu uz rad nisu stigli da popiju! Sjednice parlamentarnih komisija trajale su tek po 10-ak minuta. Umjesto ozbiljne rasprave o ozbiljnom problemu rada Ustavnog suda BiH za stolom, tvrda i radikalna retorika lidera bošnjačkih stranaka za govornicom i dodatni sarajevski nagovještaj zaoštravanja krize.

- Ništa to nije izvan zaključaka Evropske komisije koja u stavu 4. kaže da treba provesti reformu Ustavnog suda, apropo stranih sudija u Ustavnom sudu i provođenja njihovih odluka. Dakle, treba sjesti i razgovarati i naći rješenje koje odgovara svima u BiH. U najmanju ruku sam to očekivao, ali stav koji dolazi iz Federacije nije na liniji traženja kompromisa, a to nije dobro ni za koga - rekao je Nikola Špirić zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH.

Čak ni to što je nakon dugo vremena ujedinjena Srpska i vlast i opozicija, bošnjačkim liderima nije signal da je diskriminisan cijeli jedan narod – srpski. I dok se u "ravnopravnost naroda" i "demokratiju države" kolokvijalno zaklinje, Bakiru Izetbegoviću strane sudije u Ustavnom sudu milije i od, u toge zaogrnutih doskorašnjih, stranačkih kolega. Uobičajeno na reakciju priziva ostale političkom Sarajevu naklonjene strance u BiH! Istovremeno isključujući mogućnost novog zakonskog rješenja za Ustavni sud.

- Mi to nećemo dopustiti ni pod koju cijenu. Ako treba ući će se ponovo u krizu, u ovoj državi će se poštovati Ustav i u ovoj državi će se poštovati vladavina zakona - naveo je Bakir Izetbegović predsjednik SDA.

Poštovanje Ustava i vladavina prava prioritet je i Draganu Čoviću, ali, za razliku od Izetbegovića, kroz novi zakon o Ustavnom sudu. I dok je za Izetbegovića ostanak stranih sudija imperativ, za Čovića je to, ponavlja, njihov odlazak iz BiH.

- Vrijeme je bilo davno što se mene tiče, kako ćemo do toga doći, opet nam treba ovaj konsenzus o kojem smo govorili to je Ustav BiH, traženje zajedničkog rješenja - istakao je Čović.

Iz zakonodavne, preslikano stanje i u izvršnoj bh vlasti. Srpski ministri sjednicama Savjeta će prisustvovati – odlučivati neće.

Јedinstvo srpkog parlamentarno-ministarskog puka na Marijin dvoru, za sada narušava jedino SDS-ov poslanik Dragan Mektić. Odluke zvaničnika Srpske neće poštovati. Niti buduće Narodne skupštine Republike Srpske, unaprijed je najavio.

- Trebalo je donijeti zemljište o restituciji i to zemljište vratiti stvarnim vlasnicima, onda ne bismo bili u ovom problemu - rekao je Mektić.

No Mektićeva jedna ruka u parlamentarnoj skupštini ne znači mnogo. Za svaku odluku i svako zakonsko rješenje, uz prostu većinu glasova potrebna je i entitetska. A kako će "odlučivanje" bez Srba u parlamentarnoj praksi da izgleda prilika je već sutra da se uvjerimo na zakazanoj sjednici Doma naroda.