latinica  ћирилица
13/02/2020 |  21:15 ⇒ 21:17 | Autor: SRNA

Mostar: Prijem u Generalnom konzulatu povodom Dana državnosti Srbije

Generalni konzulat Srbije u Mostaru organizovao je večeras u Vladičanskom dvoru prijem povodom Sretenja - Dana državnosti Srbije koji se obilježava 15. februara.
Prijem u Konzulatu u Mostaru - Foto: SRNA
Prijem u Konzulatu u MostaruFoto: SRNA

Konzul Srbije u Mostaru Marija Bakoč rekla je da se Sretenje slavi kao jedan od najbitnijih datuma u istoriji savremene Srbije.

- Dan državnosti je i dan ustavnosti Srbije i dan sećanja na početak Prvog srpskog ustanka 1804. kada je doneta odluka o podizanju ustanka, koji je bio najveći organizovani narodni bunt protiv Osmanskog carstva - navela je Bakočeva.

Ona je podsjetila da je na Sretenje 1835. godine u Kragujevcu donesen i pod zakletvom potvrđen prvi Ustav Knjaževstva Srbije - Sretenjski ustav, koji je jedan od najdragocjenijih i najvrednijih pravnih i političkih dokumenta u istoriji srpskog naroda.

- Srbija je zemlja burne istorije, smeštena je na raskršću važnih puteva na kojima su se preplitali interesi mnogih velikih sila. Uprkos dugoj i često teškoj prošlosti, nesalomivi slobodarski duh srpskog naroda uspeo je da očuva nezavisnost, integritet i suverenitet svoje države, za koju je dao velike žrtve. Herojstvo građana Srbije je bilo pitanje časti, vere, ljubavi prema zemlji i borba za njen opstanak - naglasila je Bakočeva.

Ona je u obraćanju istakla da je Srbija danas opredijeljena za poštovanje međunarodnog prava i načela Ujedinjenih nacija, načela suverene jednakosti i nepovredivosti teritorijalnog integriteta.

Bakočeva je napomenula da je jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije regionalna saradnja i unapređenje dobrosusjedskih odnosa.

Ona je podsjetila da Ministarstvo spoljnih poslova Srbije proteklih godina posvetilo izuzetnu pažnju programima saradnje sa Srbima u regionu, što je realizovano u okviru niza projekata s ciljem očuvanja nacionalnog i kulturnog identiteta Srba u regionu, te značajnu pažnju i jačanju konzularne mreže u okviru koga je otvorena i Konzularna kancelarija u Drvaru.

- Republika Srbija, Vlada Srbije, kao i Generalni konzulat u Mostaru, će i ubuduće biti posvećeni jačanju ekonomske, kulturne, naučne i sportske saradnje Srbije i BiH, u korist svih građana naše dvije zemlje. O tome najbolje svedoči i nedavna poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ministara Vlade Srbije Drvaru - navela je Bakočeva.

Ona je naglasila da je u Mostaru, Drvaru, kao i u brojnim drugim gradovima Srbija u prethodnom periodu ulagala u značajne investicione i druge projekte.

Glumac i profesor na Fakultetu dramskih umjetnosti Univerziteta u Beogradu Srđan Karanović izveo je prigodan program.

Prijemu su prisustvovali vojni i policijski izaslanik Srbije, pomoćnik ministra za konzularne i pravne poslove Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara, generalni konzul Hrvatske u Mostaru, vršilac dužnosti generalnog konzula Turske u Mostaru, konzuli Srbije iz Drvara i Trebinja, predstavnici međunarodnih organizacija, ministri iz Hercegovačko-neretvanskog i Livanjskog kantona, predstavnici grada Mostara i načelnici opština Nevesinje, Ljubinje, Drvar, Istočni Mostar, predstavnici vjerskih zajednica, kulturnih i obrazovnih institucija i brojni ugledni građani sa područja Hercegovine.

Srbija slavi 15. februar - Dan državnosti kao sjećanje na dan kada je u Orašcu 1804. godine podignut Prvi srpski ustanak i dan kada je u Kragujevcu 1835. godine potvrđen prvi Ustav Knjaževstva Srbije - Sretenjski ustav.