latinica  ћирилица
14/02/2020 |  09:05 | Autor: SRNA

Ustavni sud BiH krši Dejton i uzima dio teritorije

Udruženje veterana "Garda Panteri" smatra da Ustavni sud BiH odlukom o poljoprivrednom zemljištu grubo krši Dejtonski sporazum i Republici Srpskoj uzima dio teritorije, te naglašava da sve sudske instance iz Sarajeva svoje djelovanje fokusiraju na Republiku Srpsku.
Garda Panteri - Foto: RTRS
Garda PanteriFoto: RTRS

- I posljednjim, najnovijim odlukama i nekakvim apelacijama Ustavni sud BiH, u kojem glavnu riječ vode stranci, želi obesmisliti Republiku Srpsku i žrtve koje su za nju pale - saopšteno je iz ovog udruženja.

U Udruženju veterana "Garda Panteri" očekuju od političkog rukovodstva Republike Srpske da bude istrajno u zaštiti interesa Srpske u Sarajevu i da ne dozvoli njeno urušavanje.

- Pozdravljamo dogovor vlasti i opozicije da zajedno stanu u odbranu Republike Srpske i voljeli bismo da su naši politički predstavnici složni o svim važnim pitanjima za Republiku Srpsku - navodi se u saopštenju.

Narodna skupština Republike Srpske lani je usvojila Zakon o poljoprivrednom zemljištu.

Ustavni sud BiH utvrdio je da je Ustavu BiH suprotan član 53 tog zakona kojim je propisano da poljoprivredno zemljište koje je javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posjed Srpske.

Ustavni sud smatra da je riječ o isključivoj nadležnosti BiH u regulisanju pitanja državne imovine.