latinica  ћирилица
14/02/2020 |  11:22 ⇒ 12:14 | Autor: SRNA

Neophodno sistemsko učenje poštovanja žrtava svojih predaka

Srpskom narodu neophodan je drugačiji pristup kulturi sjećanja odnosno sistemsko učenje poštovanja žrtava svojih predaka kako bi se takav pristup ostavio generacijama koje dolaze i kako bi se suzbili narativi propagande, rekao je danas u Prijedoru profesor Dejan Karlica na istorijskom času povodom Dana boraca odbrambeno-otadžbinskog rata.
Prijedor: Dan borca, polaganje vijenaca - Foto: SRNA
Prijedor: Dan borca, polaganje vijenacaFoto: SRNA

- U suprotnom, jedini narod koji je želio da živi u Јugoslaviji i sačuva je, o čemu svjedoči mnogo podataka, na primjer referendum srpskog naroda u BiH, postaje kriv za raspad te zemlje. Isti narod čije su žrtve i 1914-1918. i 1941-1945. bile jedini zalog nastanka te zemlje, ali i čiji je zaborav na te žrtve bio bolesni preduslov da bi zločinci živjeli sa žrtvama - rekao je Karlica na skupu koji je organizovala Boračka organizacija grada Prijedora.

On je naveo da je na pragu tridesete godišnjice od početka odbrambeno-otadžbinskog rata i da je to period koji se u istorijskoj nauci smatra minimumom protoka vremena neophodnog da se izučavanju istorijskih događaja može prići bez mržnje i predrasuda.

- Srpski narod redovno je plaćao ogromnu, rekli bismo sumanutu cijenu te slobode u krvi. Zato su djelovanja velikih sila često bila usmjerena u pravcu slamanja, progona, pa i istrebljivanja našeg naroda. Nažalost, ovi projekti su glavne izvršitelje pronalazili u drugim južnoslovenskim narodima, iste krvi i porijekla, ali druge i drugačije vjere ili ideologije - naglasio je Karlica.

On je istakao da je vremenom konstruisan jedan moćan narativ poluistina i laži kojim se Srbi proglašavaju došljacima na prostoru na kojem oduvijek žive sa nepromijenjenom sviješću o sopstvenom identitetu.

- Iako ništa odvratnije nema od licitiranja brojem stradalih, vidimo da jedino Srba na ovim prostorima nedostaje u milionskim ciframa, i opet samo u 20. vijeku. Vidimo, nažalost, da i jedino Srba više nema, osim možda na nivou statističke greške, u mnogim oblastima gdje su vijekovima živjeli i bili najčešće većina. I sve to najbolje svjedoči svakom ko nije zlonamjeran i ko želi da vidi golu i surovu istinu - dodao je Karlica.

On je poručio da treba učiti na primjeru drugih.

- Svaki Јevrej ima obavezu da u Јad Vašem, centralni kompleks obilježavanja Holokausta, odnosno genocida nad Јevrejima, dođe najmanje tri puta. Kao školarac, da bi napisao pismeni zadatak o svojim precima, zatim kada stasa za vojsku i treći put sa svojim djetetom. Neka to postane i naša obaveza kada je u pitanju Donja Gradina, ovaj dan i mjesto gdje se nalazimo ili stotine drugih istorijskih stratišta za koje je svako od nas lično ili porodično vezan - zaključio je Karlica.

Istorijskom času prethodili su parastos u Crkvi Svete Trojice i polaganje vijenaca na centralni spomenik "Za krst časni", a slijede radna i svečana sjednica Skupštine Boračke organizacije grada Prijedora.