latinica  ћирилица
14/02/2020 |  12:29 | Autor: SRNA

Čubrilović: Herojske bitke srpskih boraca zauvijek urezane u sjećanje

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović čestitao je danas Dan boraca i Dan Prvog srpskog ustanka naglasivši da će herojske bitke Vojske Republike Srpske i žrtva srpskog vojnika u borbi za slobodu i opstanak naroda kroz istoriju ostati zauvijek urezane u vječno sjećanje i poštovanje institucija i građana Srpske.
Nedeljko Čubrilović - Foto: Sensservis
Nedeljko ČubrilovićFoto: Sensservis

Čubrilović je u čestitki predsjedniku Boračke organizacije Republike Srpske generalu Milomiru Savčiću i borcima Vojske Republike Srpske rekao da se danas svi sa dužnim pijetetom sjećaju onih koji su svoje živote uzidali u temelje otadžbine i naglasio da njihova žrtva nikada neće i ne smije biti zaboravljena.

- Naša obaveza je da sačuvamo uspomenu na borce koji su odbranili Republiku Srpsku i da se zajednički borimo za njihova prava i još bolji status u društvu - navodi se u čestitki predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske.

U čestitki se ističe da će Narodna skupština Republike Srpske nastaviti da radi na stvaranju i poboljšavanju zakonom propisanih prava koja će svim učesnicima rata, porodicama poginulih boraca Republike Srpske i ratnim vojnim invalidima omogućiti što kvalitetniji život u miru.

U Republici Srpskoj obilježava se 216 godina od Prvog srpskog ustanka i Dan boraca Republike Srpske u znak sjećanja na 23.184 pripadnika Vojske Republike Srpske koji su poginuli braneći Srpsku.

Prvi srpski ustanak podignut je 15. februara 1804. godine u Orašcu, a u njemu su, osim hajdučkih četa, učestvovali seosko stanovništvo i srpska vojska koja je imala 25.000 vojnika.

Organizator obilježavanja Dana boraca Srpske i Prvog srpskog ustanka je Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.