latinica  ћирилица
14/02/2020 |  13:21 | Autor: SRNA

Delegati Kluba Srba ponašali se u skladu sa zaključcima

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Nikola Špirić izjavio je danas u Sarajevu da su se delegati iz Kluba Srba, glasajući protiv svih odluka sa dnevnog reda današnje sjednice ovog doma, ponašali na tragu zaključaka sastanka predstavnika parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske koji je održan prije dva dana u Banjaluci.
Nikola Špirić - Foto: dnevni avaz
Nikola ŠpirićFoto: dnevni avaz

Špirić je podsjetio da su predstavnici svih parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske na tom sastanku donijeli takav zaključak nakon jedne u nizu štetnih odluka Ustavnog suda BiH, koja je protiv interesa Srpske, derogira Dejtonski mirovni sporazum i nastoji da diktira unutrašnje uređenje u BiH.

- Mi smo danas glasali protiv svih tačaka, odnosno odluka u vezi sa bilo kojom tačkom dnevnog reda. To je naš stav do definitivne odluke Narodne skupštine Republike Srpske koja će biti održana, prema najavama, u ponedjeljak, 17. februara, i tada ćemo vidjeti koji su dalji koraci predstavnika vlasti na nivou institucija BiH iz Republike Srpske - pojasnio je Špirić.

On je pojasnio da ne odlučivati znači onemogućiti donošenje odluka protiv interesa Republike Srpske.

- Ne odlučivati znači da ne dozvolimo da se donese bilo koja odluka dok se ne uđe u rješavanje problema u vezi sa zaključkom vezanim za Ustavni sud - rekao je Špirić.

Upitan o sastanku sa ambasadorima zemalja Kvinte, Špirić je rekao da su ove diplomate informisane o zaključcima donesenim u Banjaluci i najavi sjednice Narodne skupštine Republike Srpske.

- Bio je sastanak, međusobno informisanje. Korektan sastanak koji je inicirao srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik - rekao je Špirić.

Kada je riječ o prijedlogu delegata Denisa Bećirovića da u dnevni red sjednice bude uvrštena informacija o srpskom članu Predsjedništva BiH i "antidejtonskim i antiustavnim napadima na Ustavni sud BiH", Špirić je rekao da o tome najbolje govori stav Doma naroda o tim inicijativama - nijedna nije podržana.

On je ocijenio da ta vrsta "političke piromanije" nije korisna za BiH, napominjući da je tako i odgovorio delegatu Bećiroviću.

Delegat Kluba bošnjačkog naroda Bećirović saopštio je da je jutros u zvaničnu parlamentarnu proceduru uputio prijedlog da se dođe do amandmana na Ustav BiH čime se omogućuje predsjedniku Evropskog suda za ljudska prava da, umjesto tri člana Ustavnog suda BiH, predloži šest članova kako bi se ukupan pravni sistem BiH što brže i što kvalitetnije usklađivao sa evropskim standardima.

Bećirović tvrdi da oni kojima smetaju strane sudije u Ustavnom sudu BiH žele da protjeraju uticaj zapadnih sila, a da im istovremeno ne smeta ruski i uticaj Srbije u BiH.

Delegat Kluba hravatskog naroda Zlatko Miletić izjavio je novinarima da delegati srpskog naroda imaju mogućnost na demokratski način da promijene odrebe Ustava BiH koje im se ne dopadaju, te da je neophodno da se odlučivanje vrati u institucije sistema.

- Dok ne sjednemo za sto, jedni, drugi i treći, i ne vratimo u institucije sistema da se otvori to pitanje, neka predlože zakon o Ustavnom sudu gdje će biti ili neće biti međunarodnih sudija - rekao je Miletić.

On je podsjetio da je Evropska komisija u jednom od dokumenata navela da podržava nastojanja da u jednom momentu ne bude stranih sudija jer se na taj način ruši integritet suda kao cjeline.

- To je ok. Ali, to se odnosi na vrijeme kada budemo spremni za taj trenutak. S obzirom na činjenicu da se kod nas dešavaju stvari poput blokada institucije, postavlja se pitenje opravdanosti tih međunarodnih sudija - rekao je Miletić, napominjući da je stav DF-a i njegov lični da strane sudije za sada treba da ostanu u BiH.