latinica  ћирилица
14/02/2020 |  14:15 ⇒ 14:32 | Autor: SRNA

Beli vukovi: Borci podnijeli najveći teret stvaranja Srpske

Predsjednik Udruženja boraca "Beli vukovi" Јanko Šešlija poručio je danas na Palama na obilježavanju krsne slave tog udruženja - Svetog mučenika Trifuna da je boračka populacija podnijela najveći teret za stvaranje Republike Srpske.
"Beli vukovi" - obilježavanje krsne slave - Svetog mučenika Trifuna - Foto: SRNA
"Beli vukovi" - obilježavanje krsne slave - Svetog mučenika TrifunaFoto: SRNA

Nakon parastosa za poginule pripadnike ove jedinice i polaganja vijenaca na Centralni spomenik palim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata i spomenik komandantu ove specijalne jedinice Srđanu Kneževiću, Šešlija je rekao da je 17 boraca iz njihove jedinice dalo živote za Srpsku, a više od 50 je bilo ranjeno.

Šešlija je naveo da bi trebalo više da se vodi računa o boračkoj populaciji jer su podnijeli najveći teret za stvaranje Srpske, a danas većina njih nije zaposlena, dok je druge stigla starost.

Podsjetivši da još nije rasvijetljeno ubistvo legendarnog komandanta "Belih vukova" Srđana Kneževića koje se dogodilo 7. avgusta 1998. godine, Šešlija je ponovo apelovao na nadležne da pronađu ubice i njihove nalogodavce i kazne ih za zločin koji su počinili.

Nemanja Knežević, sin komandanta "Belih vukova", kaže da je danas jedan od značajnijih datuma za ovu jedinicu, te da je to dan se okupljaju preživjeli saborci i obilježavaju krsnu slavu.

- Oni su stvarali Republiku Srpsku, nisu političari nego borci, Vojska Republike Srpske i donijeli su mir u kojem sada živimo. Apelujem na sve koji su na vlasti da pomognu borcima i da se njihova situacija popravi - naveo je Knežević.

Načelnik opštine Pale Boško Јugović čestitao je krsnu slavu svim pripadnicima elitne jedinice "Beli vukovi" i naglasio da je ovo prilika da se sjete njihovih saboraca koji su dali živote za odbranu Republike Srspke.

- Mi kao građani moramo obećati da ćemo čuvanjem Republike Srpske, njegovati ono za šta su se oni borili. Borci su dali ogroman doprinos u odbrani i stvaranju teritorija koju danas čini Republika Srpska - istakao je Јugović.

Zamjenik gradonačelnika Istočnog Sarajeva Danko Vučetić rekao je da se danas prisjećaju velikih junaka i heroja koji su obilježili istoriju stvaranja Republike Srpske, a obilježavanjem krsne slave odaju i dužno poštovanje svim pripadnicima boraca Republike Srpske, "Belim vukovima" i njihovom legendardnom komandantu Srđanu Kneževiću.

- Svjedoci smo raznih nasrtaja na Republiku Srpsku kao što je podizanje optužnice protiv predsjednika Boračke organizacije Republike Srpske Milomira Savčića, otimanje poljoprivrednog zemljišta, tako da svi relevantni faktori u Srpskoj moraju biti na fonu očuvanja Republike. Imena poginulih pripadnika elitne jedinice, svi poginuli borci Vojske Srpske obavezuju nas da istrajemo na tom putu, da je odbranimo i ojačamo - istakao je Vučetić.

U Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice na Palama služen je parastos za poginule pripadnike ove jedinice, a potom položeni vijenci na Centralnom spomeniku palim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata, kao i na spomenik komandantu ove specijalne jedinice Srđanu Kneževiću

Vijence su položili Boško Tomić, savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, rukovodstva grada Istočno Sarajevo i opštine Pale, predstavnici "Belih vukova", Udruženja veterana "Garda Panteri" iz Bijeljine, "Vukova sa Drine", kao i predstavnici SUBNOR-a i drugih boračkih organizacija Srpske.

Specijalna jedinica "Beli vukovi", čiji je komandant bio Srđan Knežević, formirana je 1993. godine.

Za ovu jedinicu prvi put se čulo u borbama na Moševačkom brdu, a jedinica je dobila ime po tome što su ostali zavijani u mećavi na Bjelašnici koju bi, kako se govorilo, mogli samo vukovi preživjeti.