latinica  ћирилица
14/02/2020 |  14:31 | Autor: SRNA

Alumina: Planirana proizvodnja oko 40.000 tona klasiranog suvog hidrata

Kompanija Alumina iz Zvornika planirala je da u ovoj godini proizvede oko 40.000 tona suvih, klasiranih i mljevenih hidrata, saošteno je danas iz ove kompanije.
Alumina - Foto: RTRS
AluminaFoto: RTRS

U saopštenju se podsjeća da je zvornička kompanija u nizu novih proizvoda u svoj portfolio, prije tri godine, uvrstila i proizvodnju suvog hidrata, te da se u kratkom roku, od početne proizvodnje dvije vrste suvog hidrata, sada u kompaniji proizvodi sedam vrsta suvih /klasiranih i mljevenih/ hidrata.

Na fabričkom objektu Kalcinacija instalirana je oprema za sušenje hidrata, klasiranje hidrata i mljevenje suvog hidrata i već početkom 2017. godine na inostrano tržište plasirane su prve količine suvih hidrata.

Direktor Sektora proizvodnja glinice u kompaniji Alumina Rajko Aleksić istakao je da se na pogonu Kalcinisanja i sušenja hidrata, od uvođenja u rad nove proizvodnje konstantno vrše dodatni radovi u cilju poboljšanja uslova rada kao i omogućavanja maksimalnog iskorištenja kapaciteta opreme.

- Sve to je bilo preduslov za širenje palete proizvoda, ali i da se omogući dalje uvođenje novih proizvoda, što je od izuzetne važnosti imajući u vidu postavljeni zadatak menadžmenta u smislu napredovanja u osvajanju kvaliteta i kapaciteta proizvoda u Alumini koji se koriste u nemetalurške svrhe a koji će omogućiti pozitivniji finansijski efekat u ukupnom poslovanju fabrike - pojasnio je Aleksić.

Rukovodilac pogona sušenja i mljevenja hidrata Vladan Vojinović, kaže da je polje primjene ove proizvodnje prilično veliko, što pruža izuzetne mogućnosti na potencijalnom širenju tržišta.

- Polovinom prošle godine, zbog povećane otpreme, ugrađen je još jedan silos /ukupno pet silosa/ i skladište za gotove proizvode - rekao je Vojinović.

Ističući da se u proizvodnom pogonu nalazi i pakirnica u kojoj se vrši pakovanje proizvoda u natron vreće težine do 25 kilograma, Vojinović je naveo da je plan da se u 2020. godini proizvede oko 40.000 tona suvih, klasiranih i mljevenih hidrata.