latinica  ћирилица
14/02/2020 |  15:21 | Autor: SRNA

Prijedor: U školama odsutno i po 70 odsto djece

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola Prijedor Sanja Munjiza izjavila je danas da ima odjeljenja u osnovnim školama u gradu u kojima i po 70 odsto djece odsustvuje sa nastave zbog raznih oboljenja.
Osnovna škola "Petar Kočić" Prijedor - Foto: RTRS
Osnovna škola "Petar Kočić" PrijedorFoto: RTRS

- Obratila sam se Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske sa tom informacijom i sa upitom da li da obustavljamo nastavu. Iz Ministarstva sam dobila odgovor da će se nastava obustaviti ukoliko bude proglašena epidemija - rekla je Munjiza Srni.

Ona je dodala da je, osim djece, odsutan iz istih razloga znatan broj prosvjetnih radnika.

Pomoćnik direktor prijedorskog Dječijeg vrtića "Radost" Gordana Lovrić rekla je Srni da je danas u svim objektima boravilo 200 djece od ukupno 450 koliko ih pohađa ovu predškolsku ustanovu.

- Pedijatar redovno pregleda djecu dva puta sedmično. Mi sprovodimo mjere koje su propisane za ovakve situacije. Pratimo upute epidemiologa - navela je Lovrićeva.

Ona je podsjetila da su najviše u pitanju teške upale grla, stomačni virusi i grip, da ima i dodatnog straha roditelja zbog globalne epidemiološke situacije, ali i objekata u kojima intenzitet zaraza jenjava.

- Sada nam se polako popunjava centralni objekat, vraćaju se djeca koja su izliječena, a imamo nešto više slučajeva u Omarskoj i Kozarcu. Imali smo dvije grupe sa masovnijim izostancima, gdje je nedostajalo i po 15 djece odjednom - dodala je Lovrićeva.

Prijedorska bolnica "Doktor Mladen Stojanović" od danas je, zbog opšte epidemiološke situacije, zabranila posjete pacijentima koji su hospitalizovani u ovoj ustanovi.

Na pitanja proslijeđena Domu zdravlja Prijedor o trenutnoj epidemiološkoj situaciji i o mjerama koje je Higijensko-epidemiološka služba eventualno naložila s ciljem suzbijanja zaraza, odgovor nije stigao.