latinica  ћирилица
14/02/2020 |  15:33 ⇒ 15:37 | Autor: SRNA

Podrška sporazumu o uspostavljanju željezničkog saobraćaja

Srpska lista pozdravlja današnje potpisivanje pisama namjera za ponovno uspostavljanje željezničke linije i izgradnju auto-puta između centralne Srbije i Kosova i Metohije.
Potpisivanje sporazuma (foto:instagram) -
Potpisivanje sporazuma (foto:instagram)

- Pružamo punu podršku predsejdniku Srbije Aleksandru Vučiću i direktoru Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marku Đuriću u borbi za bolji život Srba, Albanaca, ali i svih ostalih građana - naveo je u saopštenju predsjednik Srpske liste Goran Rakić.

On očekuje da će nova vlada samoproglašenog Kosova što prije ukinuti takse, da bi se smirile tenzije, a ovi dogovori dobili puni smisao.

- Uz anticivilizacijske takse, koje su na snazi više od 16 mjeseci, građani trpe posqedice loših političkih odluka njihovih predstavnika - napomenuo je Rakić.

On je istakao da će realizacijom dogovora o željeznici i auto-putu najveći benefit osjetiti sunarodnici u Kosovskom Pomoravlju i centralnom Kosmetu oko Gračanice, jer će biti olakšana njihova komunikacija sa centralnom Srbijom, ali i stvoreni uslovi za brži transport robe i usluga, te otvorena nova radna mjesta i olakšano privređivanje.

- To nas posebno raduje i za to smo posebno zahvalni našem državnom rukovodstvu, koje je i ovim dogovorom uspjelo da, sa jedne strane, doprinese boljem životu građana, a, sa druge, očuva državne i nacionalne interese - naglasio je Rakić.

U okviru Minhenske bezbjednosne konferencije danas su potpisana pisma namjera za uspostavljanje željezničke linije Beograd-Priština, kao i za završetak izgradnje auto-puta od Beograda do Prištine.

U ime Beograda dokument je potpisao direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, a za prištinsku stranu predstavnik Direkcije za željeznice.

Pismo o namjerama za obnovu avio-saobraćaja između Beograda i Prištine potpisano je 20. januara u Berlinu, sa kompanijom Lufthanza.