latinica  ћирилица
14/02/2020 |  15:57 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

Dan boraca obilježen širom Srpske (FOTO)

Dan boraca Republike Srpske obilježen je od Novog Grada do Trebinja. Ovo je dan sjećanja na stradale borce koji su najzaslužniji za stvaranje Republike Srpske.

U ratnim godinama stali su u odbranu Republike i udarili temelje slobodi. Borci poručuju da žrtve koje su pale štiteći srpski narod u Odbrambeno – otadžbinskom ratu, moraju biti sačuvane od zaborava. Bez jedinstva nema ni očuvanja Republike Srpske, poruka je koja dolazi iz Bijeljine.

Nedavni napadi na predsjednika Boračke organizacije, časnog generala, pokazuju, kažu, da politika iz Sarajeva ima samo jedan cilj, a to je ukidanje Republike Srpske.

Foto: Srna

- Mi smo ovde da im poručimo da sigurno to nećemo dozvoliti, da ćemo ostati jedinstveni na putu da odbranimo Srpsku jer to je naša svetinja i mora tako ostati - rekao je Miodrag Stojanović, predsjednik Boračke organizacije Grada Bijeljina.

- Molim sve one koji rade u vladiniom i nevladinom sektoru sve naše saborce da svi zajedno u ovom teškom trenutku za Republiku Srpsku, sve ovo što se dešava mi moramo izaći i sačuvati ono što imamo danas - dodao je Niko Kisić, potpredsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih i nestalih boraca.

Služenjem parastosa poginulim borcima i polaganjem cvijeća na vojničkom groblju na Vracama u Istočnom Novom Sarajevu i u Istočnoj Ilidži u hramu Svetog Vasilija Ostroškog obilježen je Dan borca.

- Nismo zadovoljni statusom demobilisanih boraca ni ratnih vojnih invalida. Očekujemo i nadamo se da ćemo istrajati na povećanju invalidnina i boljem statusu boraca - naveo je Dragiša Tuševljak, predsjednik Boračke organizacije Istočno Novo Sarajevo.

Foto: Srna

I "Beli vukovi", elitna jedinica Sarajevsko – romanijskog korpusa, Svetog mučenika Trifuna obilježila je sjećanjem na poginule saborce. Pitaju se da li će biti pravde za mučko, poslijeratno ubistvo njihovog komandanta Srđana Kneževića.

- Mi i dalje apelujemo i tražimo da nadležni istraju i da se to dovede do kraja, mi još uvijek imamo vjeru u Republiku Srpsku i naše institucije - poručio je Јanko Šešlija, predsjednik Udruženja "Beli vukovi".

Foto: Srna

Dan borca obilježen je i u Trebinju. Vijenci i cvijeće položeni su na Spomenik braniocima Trebinja.

- To su ljudi koji su žrtvovali ono najveće, a to je život, da bi mi danas uživali u slobodi. Mi, kao Gradska uprava, se trudimo da izađemo u susret tim kategorijama, ali i svima ostalima, gledamo da to što imamo, u skladu sa zakonskim regulativama, da te kategorije imaju prednost - istakao je Mirko Ćurić, gradnonačelnik Trebinja.

Svjesna teške materijalne situacije većine boraca, gradska boračka organizacija Banjaluka danas je uručila pomoć za 20 demobilisanih boraca i porodica poginulih boraca.

- Sin mi je nastradao kad Sasinja 1995. godine i to na samom kraju rata kada je bila nada da će doći živ - kaže Radislav Čeko, otac poginulog borca.

- Pokušali smo da u vrijeme praznovanja da se prisjetimo svojih saboraca koji su ostavili svoje živote u temeljima Srpske - naveo je Goran Rogić, predsjednik Boračke organizacije Banjaluka.

Palih saboraca prisjetili su se i u Gradišci. Predstavljena je i knjiga "Ratovao sam" autora Vlade Topića komandanta slavne 16. Krajiške motorizovane brigade.

Polaganjem vijenaca počast palim saborcima odali su i borci u Novom Gradu.

U odbrambeno otadžbinskom ratu život u temelje Republike Srpske ugradilo je više od 21 hiljade boraca.