latinica  ћирилица
14/02/2020 |  16:12 ⇒ 20:01 | Autor: RTRS

Dan boraca i Prvog srpskog ustanka - praznik koji objedinjuje srpstvo (FOTO)

Služenjem pomena poginulim ustanicima u Dobrunu i poginulim borcima Vojske Republike Srpske kod Centralnog spomenika u Višegradu održana je centralna manifestacija obilježavanje 216 godina od Prvog srpskog ustanka i Dana boraca Republike Srpske.

Služenjem pomena poginulim ustanicima u Dobrunu i poginulim borcima VRS kod Centralnog spomenika u Višegradu održana je centralna manifestacija obilježavanje 216 godina od Prvog srpskog ustanka i Dana boraca Republike Srpske.

Srbi su kroz istoriju branili svoja vjekovna ognjišta, kako bi ostali i opstali. Tako je bilo i u posljednjem odbrambeno otadžbinskom ratu. Svi do jednog i borci i komadanti su podjednako dali doprinos u stavranju Republike Srpske, pa je danas važno da znaju i buduća pokolenja koliko su te generacije žrtvovale da bi danas imali sve, kažu demobilisani borci.

U Odbrambeno- otadžbinskom ratu bio je angažovan 215.671 borca VRS. Ono što je u ratu odbranjeno i stvoreno krvlju u miru se ne smije izgubiti,kažu u BORS-u.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je da je ovaj dan posvećen borcima, obilježavanju Prvog srpskog ustanka, posvećen kompletnoj borbi Srba kroz istoriju za očuvanje slobode, vjere i opstanak na prostorima gdje vijekovima žive.

Foto: Srna

- Danas treba odati poštu svim saborcima koji su u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu dali svoje živote za odbranu slobode, odati priznanje i čestitke svim pripadnicima Vojske Republike Srpske, Ministarstva unutrašnjih poslova na njihovoj nesebičnoj borbi, žrtvovanju da se da i najviše što se može dati da se odbrani sloboda - rekao je Savčić.

On je istakao da je danas za narod Srpska nešto najvrednije što ima - puna atonomija i svoja država.

Srpska istorija je jedinstvena sa obje strane rijeke Drine, zato se kroz obilježavanje značajnih datuma ne samo u novijoj istoriji prisjećamo žrtava naših predaka,kažu u Vladi.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović rekao je da je ovo jedan od najznačajnijih datuma u istoriji srpskog naroda i događaj čije je obilježavanje ustanovila Vlada Srpske.

- Prvi srpski ustanak predstavlja početak revolucije koja je srpskom narodu donijela oslobođenje od vjekovnog ropstva pod turskom vlašću, kulturni i nacionalni preporod i stvaranje nove moderne srpske države - istakao je Milunović.

On je naveo da je vrlo značajno istaći da je 23.000 boraca ugradilo živote u temelje Republike Srpske i da je ovo prilika prisjetiti se svih njih, kao i bitaka u kojima je odbranjena Republika Srpska.

Foto:Srna

Uloga i značaj koji su borci dali u stvaranju i očuvanju Srpske, su nemjerljivi i obavezuju nas da čuvamo i jačamo Republiku, a porodicama poginulih boraca, RVI i demobilisanim borcima, pružimo svu moguću pomoć i podršku, navedeno je u čestitki predsjednice Željke Cvijanović, povodom Dana boraca.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je Dan boraca i naglasio da je dužnost i obaveza svakog građanina Republike Srpske da čuva tekovine Odbrambeno-otadžbinskog rata i njeguje sjećanje ne borce koji su srpskom narodu, donijeli slobodu i mir. Dan boraca čestitali su i predsjednici Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović i Vlade Radovan Višković.

Povezane vijesti:

Dan borca obilježen širom Srpske (FOTO)