latinica  ћирилица
14/02/2020 |  18:45 ⇒ 25/02/2020 | 12:04 | Autor: SRNA

Sarajevo: Devet osoba pod zdravstvenim nadzorom zbog virusa korona

Pod zdravstvenom nadzorom u Kantonu Sarajevo je devet lica, u okviru mjera kriznog štaba kantonalnog Ministarstva zdravstva u vezi sa virusom korona.
Ilustracija -
Ilustracija

Rješenje za stavljanje pod zdravstveni nadzor ovih devet lica izdato je od 1. do 13. februara, saopšteno je iz kriznog štaba.

U saopštenju se dodaje da je u navedenom periodu izvršena obrada 195 pojedinačnih sanitarnih upitnika i 20 sanitarnih upitnika za grupu osoba koje su boravile ili još borave na području Kantona Sarajevo, čime se provodi propisani epidemiološki nadzor.

- Ovim se uspostavio adekvatan mehanizam za prikupljanje i analizu podataka nastalih prilikom skrininga za brzu procjenu i reagovanje - navedeno je u izvještaju Kriznog štaba.

Iz Kriznog štaba napominju da se, prema navodima Evropskog centra za prevenciju bolesti i kontrolu, vjerovatnoća zaraze za stanovništvo Evrope i dalje smatra malom.

- Iako su iz sedam zemalja EU prijavljeni slučajevi uvezenih i lokalno nastalih slučajeva, ukupni broj prijavljenih slučajeva virusa korona na tom području i dalje je nizak, a mjere zaštite su na snazi - dodaje se u saopštenju.

Iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo poručuju da će nastaviti da djeluju prema planu pripravnosti, a s ciljem zaštite zdravlja stanovnika.