latinica  ћирилица
14/02/2020 |  19:21 ⇒ 19:43 | Autor: RTRS

Dodik: Odlukom Ustavnog suda pređena crvena linija, pozivam javnost da stane iza nas (FOTO)

Važno je očuvati jedinstvo u Srpskoj u vezi sa posljednjom odlukom Ustavnog suda BiH, koja predstavlja podvalu Srbima i kojom je ovaj sud prešao crvenu liniju - poručio je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, nakon sjednice Izvršnog komiteta stranke.

Na proširenoj sjednici, data je podrška održavanju posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske. Dodik naglašava da nema nikakve blokade BiH, već da je riječ o političkoj borbi i da narod u Srpskoj ne treba da se brine.

Ustavni sud BiH je lakrdija pravnog sistema, sa ljudima koji su spekulativnim i manipulativnim donošenjem odluke o poljoprivrednim zemljištima u Srspkoj poništili sve ranije odluke, poručio je Milorad Dodik. Kaže da je to krivično djelovanje sudija Ustavnog suda koje je diktirano iz svjetskih centara moći, te da su za Republiku Srpsku neprihvatljive floskule da te odluke moraju biti obavezujuće.

- To piše u udžbenicima, ali u praksi Ustavni sud je nakarada pravnog sistema, u kome djeluju tri strane sudije i još dvoje sudija, doskorašnjih potpredsjednika SDA. Oni su uzurpirali pravo da budu ustavotvorci jer u Ustavu BiH piše da BiH može da ima samo ono što joj je dato. Nije bilo moguće uvesti nikakav pravni osnov za odlučivanje o poljoprivrednom zemljištu - rekao je Dodik.

Najavio je da će SNSD zajedno sa HDZ-om naredne sedmice predložiti zakon o Ustavnom sudu, kojim će biti redefinisan način njegovog odlučivanja i onemogućiti prisustvo stranih sudija. Kaže da je ambasadorima Kvinte i EU jasno rečeno da je odlukama Ustavnog suda BiH pređena crvena linija, te da je pitanje odlaska stranih sudija i način rada tog suda prioritet i nad pitanjima evrointegracija.

SNSD (Foto: RTRS)

Kaže da će SNSD zajedno sa HDZ-om naredne sedmice predložiti zakon o Ustavnom sudu, kojim će biti redefinisan način njegovog odlučivanja i onemogućiti prisustvo stranih sudija. Narodu Srpske je poručio da ne brine zbog novonastale situacije i da je riječ o političkoj borbi.

- Ovo je politička borba koja će malo duže trajati. Druga strana može donositi mjere, ali i mi ćemo donositi druge mjere. Pozivamo na dijalog, ali ukoliko prema nama budu preduzimali neke mjere mi ćemo donositi naše druge unilateralne mjere naveo je Dodik.

Naglasio je da niko ne blokira BH Institucije kako pričaju u Federaciji. Ponovio je da tamo gdje mogu da zaustave donošenje odluka, da će ih zaustaviti, a gdje moraju da odlučuju da će glasati protiv. Pojasnio je da kao srpski član Predsjedništva BiH može da ne dođe na jednu sjednicu, ali da ako ne dođe na drugu po Poslovniku o radu može se odlučivati sa dva glasa, i zato to neće dozvoliti i glasom protiv će izraziti svoj demokratski stav.

- Ako naši predstavnici ne učestvuju u glasanju u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH onda se automatski po Poslovniku o radu pravi nova većina koja isključuje one koji ne glasaju. Tada se pravi nova većina koja može da donosi odluke. Mi smo odlučili da glasamo protiv tako da nijedna odluka u Domu naroda i Predstavničkom domu neće proći - poručio je Dodik.

Na pitanje da li se zaključak odnosi i na predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milana Tegeltiju, Dodik je rekao da mu je drago što se Tegeltija usprotivi tome da se u pravosuđe BiH uvlače nepravne stvari i kriminalni progoni. Pozvao je i druge da poštuju Republiku Srpsku, podsjećajući i da srpske sudije Ustavnog suda BiH rade veoma težak posao. Dodik vjeruje da će i oni tretirati zaključke kao i drugi.