latinica  ћирилица
14/02/2020 |  19:27 ⇒ 15/02/2020 | 08:13 | Autor: RTRS

U ponedjeljak u NSRS Informacija o antidejtonskom djelovanju Ustavnog suda

Informacija u vezi sa antidejtonskim djelovanjem Ustavnog suda BiH biće tačka dnevnog reda o kojoj će na posebnoj sjednici u ponedjeljak od 15 časova raspravljati poslanici u Narodne skupšine.

Odluku je donio skupštinski kolegijum na zahtjev predsjednice Republike. Suprotstavljene poslanike dva bloka, sporna odluka Ustavnog suda BiH je ujedinila. Samo tri dana od njene najave i zvanično je zakazana. Deseta posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na zahtjev predsjednice Republike održaće se u ponedjeljak, a na njoj će poslanici raspravljati o samo jednoj tački Dnevnog reda.

- Disonantnih tonova u pogledu ovog stava nije bilo i očekujem da Skupština, odnosno poslanici djeluju jedinstveno - rekao je Nedeljko Čubrilović, predsjednik NSRS.

A prema prvim najavama jedinstvo bi zaista i moglo da bude postignuto. Da je sjednica neophodna stav je i opozicije, koja je najavila da će učestvovati u radu, ali kažu oprezno. Da li će zaključci biti jedinstveni, još nije poznato.

- Ili će to biti zaključci jednog dijela političkih stranaka ili će biti zajednički zaključci. Mi ćemo podržavati ili nećemo podržavati zaključke, ali u svakom slučaju ćemo poštovati odluke koju donosi Skupština Republike Srpske - navodi Miladin Stanić, šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Nije poznato ni ko bi na posebnoj sjednici mogao da se obrati. Uz predsjednicu Republike tu mogućnost imaju i šefovi svih parlamentarnih stranaka, koji do ponedjeljka za to moraju da podnesu zahtjev. Kako god, u SNSD-u očekuju da političke podjele ostanu van plenarne sale i da se donesu zaključci koji će definisati dalji put Srpske.

- Јa mislim da ovdje ne smijemo da se bavimo politikom miti političarenjem. Јa sam siguran da će predstavncii SDS-a na ovoj skupštini razumjeti trenutak u kojem se nalazimo i siguran sam da će ova skupština proći u jednom jedinstvu - istakao je Igor Žunić, šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Da je riječ o jednoj od egzistencijalnih tema za Srpsku stav je i pravnika. Marko Šukalo koji je i pomoćnik generalnog sekretara Vlade za pravne poslove kaže – Ustavni sud stavio se u direktnu ulogu prekrajanja Dejtonskog sporazuma. Predsjednik republičkog parlamenta podsjetio je i da je najmanje 16 odluka Ustavnog suda koje nisu sprovedne, i da je najveći kršitelj tih odluka zapravo Parlament BiH.

Povezane vijesti:

Pogledajte šta piše u Informaciji u vezi antidejtonskog djelovanja Ustavnog suda (FOTO)