latinica  ћирилица
14/02/2020 |  19:37 ⇒ 19:56 | Autor: RTRS

Delegati Kluba Srba u Domu naroda BiH ispoštovali Zaključak

U Sarajevu nikada kraća sjednica Doma naroda BiH.

Zbog nedostatka podrške srpskih delegata nije usvojen niti jedan zakonski akt ranije uvršten u dnevni red. SDP-ov delegat Denis Bećirović pokušao je da na dnevni red progura, kako je formulisao "antiustavni i antidejtonski napad srpskog člana Predsjedništva na Ustavni sud BiH". Prijedlog nije dobio podršku čak ni Bećirovićevih kolega iz Federacije.

Trideset tri zakonska prijedloga, odluke, inicijative, procedure, rezolucije ili saglasnosti na dnevnom redu sjednice. I isto toliko, identičnih rezultata glasanja srpskih delegata u Domu.

- Republika Srpska – četiri protiv, jedan suzdržan, opšta većina postoji, entitetska ne postoji i ova odluka će ići na dalje usaglašavanje - naveo je Dragan Čović, predsjedavajući.

Na usaglašavanje će između ostalog Izmjene zakona u završnoj fazi, kojima se predviđa povećanje plata vojnicima i podoficirima u Oružanim snagama BiH. Potom zakonski akti o osiguranju depozita u bankama, o upravnim sporovima, o sudskoj policiji, patentu...Ispoštovali su srpski delegati zaključak zvaničnika Srpske zbog antidejtonske odluke Ustavnog suda. I istovremeno spriječili da poslovničkim akrobacijama, u sljedećoj parlamentarnoj fazi, budu izigrani.

- Ne odlučivati znači ne dozvoliti da se radi protiv interesa Republike Srpske. Mislim da je naš stav da ne dozvolimo da se donese bilo koja odluka dok se jednostavno ne uđe u rješavanje problema koji je vezan za zaključke o Ustavnom sudu, i to je naš stav do definitivnog stava Narodne skupštine Republike Srpske - rekao je Nikola Špirić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH.

Svaki od akata, danas zaustavljenih u Domu naroda, unapređuje postojeće zakonsko rješenje. No kako trenutno stvari stoje, neće biti usaglašeni ni pred tročlanim kolegijumom. Dio će dobiti još jednu priliku u Domu, drugi će "neslavno" okončati svoj parlamentarni put, a svi oni prijedlozi akata protiv kojih su bili i delegati HDZ-a već danas su "smješteni" u arhiv. Takve su čak četiri inicijative SDP-ovog Denisa Bećirovića, koji je i danas neuspješno pokušao da u dnevni red uvrsti još jednu.

- Predlažem novu tačku dnevnog reda naslovljenu kao Informacija o antidejtonskim i antiustavnim napadima člana Predsjedništva Milorada Dodika na Ustavni sud BiH - rekao je Bećirović.

Umjesto očekivanih glasova bar iz Federacije, dobio je samo kolegijalni "savjet" iz Srpske.

- Dok je ovog Kluba ovdje Milorad Dodik neće biti tačka dnevnog reda, zato što ja mislim da Vaša mržnja s kojom Vi nastupate nije dobra ni za koga u BiH, mlad čovjek sa toliko mržnje neće donijeti dobro BiH i čim prije odustanete i budete željeli da razgovaramo kao ljudi, biće lakše svima - poručio je Špirić.

No Bećirovićeva "dosljednost" bezgranična! Vrijeme i sredstva trošio je i na izmjene Ustava. U parlamentarnu proceduru, još jutros je, kaže, uputio amandman, prema kojem bi Ustavni sud BiH umjesto 9 imao 12 sudija i umjesto trenutno troje stranaca njih čak šest birao bi predsjednik Evropskog suda. No i ova kreacija, već je izvjesno, završiće kao i sve prethodne.

- Možda je ona u nekom kontekstu nerealna jer sa takvom vrstom zahtjeva samo ćemo još više produbiti krizu, znači trebamo sjesti i razgovarati - naveo je Zlatko Miletić, delegat DF-a u Klubu hrvatskog naroda Doma naroda BiH.

Umjesto sporadičnih poziva na razgovor i dogovor – širi se sarajevski virus – u kojem samoproglašeni zaštitnici ustava i "tumači" demokratije, zbrajaju pokušaje da ukinu, ugase, omalovaže, zabrane...sve što se odnosi na Srbe i Srpsku. Poput, kako reče Špirić” političkog piromana Bećirovića, koji vatru u BiH opet gasi "benzinom".