latinica  ћирилица
14/02/2020 |  19:48 ⇒ 20:15 | Autor: RTRS

Osveštanjem vinograda obilježen Sveti Trifun

Hercegovački vinari i vinogradari proslavili su svog zaštitinika Svetog Trifuna.

Hercegovački vinari i vinogradari proslavili su svog zaštitinika Svetog Trifuna.

Po tradiciji na današnji dan obilaze vinograde, a čokote zalivaju vinom i počinju rezidbu vinove loze. Bila je ovo i prilika da se rezimiraju rezultati iz prethodne godine.

Po tradiciji, nakon lomljenja slavskog kolača, vinari i vinogradari obilaze vinograde, polivaju čokote najboljim prošlogodišnjim vinom, kako bi sljedeća berba bila što bolja i tada svečano počinje orezivanje loze. Vinogradari se nadaju da će nova sezona biti jednako uspješna kao prošlogodišnja.

- Ovo je kao najava proljeća, imali smo blagu zimu, što i nije dobro, ali nadam se da dalje neće biti problema da će biljka da se razvija dalje kako treba, zalili smo je dobrim vinom pa se nadam da će tako i biti - rekao je Dragan Anđelić, direktor "Agrofin.doo", Trebinje.

Iako se po običaju, na današnji dan počinje sa orezivanjem loze, trebinjski vinari, zbog povoljnih vremenskih uslova, već su započeli ovaj posao i dijelom već orezali prvenstveno stare čokote.

- Sušno je, ali, ako Bog da, kako kažu, ako danas bude kiša, biće i ova godina brodna, a ne treba ništa bolja da bude nego prošla, jer je prošla bila izuzetna - naveo je Božidar Sekulović, vinar i vinogradar.

Sv. Trifuna pravoslavni vjernici slave kao zaštitnika starih zanata, vinara i vinogradara, ali i zaštitnika bračne ljubavi i vjernosti. A trebinjski vinari kažu, ljubav se najbolje proslavlja uz čašu dobrog vina.