latinica  ћирилица
15/02/2020 |  08:58 ⇒ 09:06 | Autor: SRNA

U Libertvilu sabor podrške Srbima u Crnoj Gori

Eparhija novogračanička i srednjozapadnoamerička danas će u Libertvilu, kod Čikaga, organizovati sabor podrške Srpskoj pravoslavnoj crkvi /SPC/ u Crnoj Gori.
Libertivil, Ilinois (foto: patch.com) -
Libertivil, Ilinois (foto: patch.com)

Sabor pod sloganom "Ne damo svetinje!" u znak podrške SPC u Crnoj Gori, Njegovom visokopreosveštenstvu mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju, episkopima Јoanikiju, Atanasiju i Dimitriju, sveštenstvu i vjerujućem narodu počeće u 10.00 časova po lokalnom vremenu Svetom arhijerejskom liturgijom u Manastiru Svetog Save u Libertvilu.

Liturgiju će služiti Njegovo preosveštenstvo episkop Longin sa sveštenstvom, saopšteno je iz SPC.

U 12.00 časova biće služen moleban za spas srpskih svetinja u Crnoj Gori pred moštima Svetog Mardarija Libertivilskog, prvog vladike SPC u Americi, koji je rodom iz Lješanske nahije u Crnoj Gori.

- Srbi iz Čikaga i okoline uvijek su bili sa svojom braćom u Crnoj Gori. U subotu ćemo, na sveto Sretenje, još jednom iskazati svoju solidarnost na velikom skupu u Manastiru Svetog Save u Libertivilu. Pomolićemo se Gospodu kod moštiju vladike Mardarija Uskokovića da pogleda na našu stranu, pomogne, utješi i zaštiti - rekao je episkop Longin.

Saboru će prisustvovati i uvaženi gosti iz Crne Gore, izaslanici Episkopskog savjeta SPC u Crnoj Gori, episkop dioklijski Metodije i protojerej-stavrofor Radomir Nikčević, koji su prije nekoliko dana imali sastanak sa zvaničnicima Stejt departmenta u Vašingtonu.

U saopštenju se podsjeća da su oni na tom sastanku u Vašingtonu ukazali na primjere vjerske, jezičke i nacionalne diskriminacije u Crnoj Gori.

Oni su u razgovoru sa četiri različita ogranka Stejt departmenta upozorili da novousvojeni Zakon o slobodi vjeroispovijesti Crne Gore koji izaziva masovne mirne proteste pravoslavnih vjernika srpske i crnogorske nacionalnosti, ali i građana drugih vjeroispovijesti, korjenito i nedopustivo zadire u slobodu vjeroispovijesti, posebno u kolektivnom aspektu.

U saopštenju se navodi da je episkop Metodije bio prije mjesec dana žrtva policijske torture, kada su ga tokom protesta na Đurđevića Tari pretukli crnogorski policajci, zajedno sa još dva demonstranta.

Zbog nanesenih povreda završio je na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, odakle je uprkos svemu poslao poruku mira i pokušao da smiri situaciju.