latinica  ћирилица
15/02/2020 |  10:39 | Autor: SRNA

Odluka Ustavnog suda se može ispraviti kroz novi zakon

Direktor Dokumentaciono-informativnog centra "Veritas" Savo Štrbac ocijenio je da nije sve izgubljeno nakon odluke Ustavnog suda BiH da se državno poljoprivredno zemljište u Republici Srpskoj prenese na BiH, jer se ta odluka može ispraviti novim zakonom u parlamentarnoj skupštini BiH, gdje prevladavaju Srbi i Hrvati.
Savo Štrbac, direktor Veritasa - Foto: SRNA
Savo Štrbac, direktor VeritasaFoto: SRNA

- To se može i drugačije riješiti, kroz parlamentarnu skupštinu BiH. Može se to urediti zakonima i prenijeti na entitete - rekao je Štrbac za TV Pink.

Štrbac je podsjetio da je Ustavni sud BiH donio odluku da državno poljoprivredno zemljište koje je "nekada pripadalo SR BiH sada pripada unitarnoj BiH".

On je napomenuo da Ustavni sud još nije donio pisani otpravak svoje odluke, kojom je poništio odredbe Zakona o poljoprivrednom zemljištu u Republici Srpskoj.

- Јa podržavam srpsku stranu, ali kao pravnik kažem da to nije sve izgubljeno time što je poništena ta odredba, jer se može raspravljati u parlamentarnoj skupštini BiH gdje prevladavaju Srbi i Hrvati, pa se to može ispraviti - rekao je Štrbac.

Štrbac je napomenuo da Ustavni sud BiH nema zakon po kojem radi i da je to jedini ustavni sud koji je donio svoja interna pravila po kojima radi.

- Tako je radio i Haški tribunal, pa smo vidjeli kakav smo nakaradni sud dobili. Ustavni sud je konstituisan Ustavom BiH, a taj ustav je jedan aneks uz Dejtonski sporazum. Zato je u BiH sve vrlo problematično - dodao je Štrbac.

Štrbac je ocijenio da se i u BiH i svuda u regionu primjenjuje "hrvatski model" otimanja srpske imovine.

On je rekao da je veoma oprezan zbog podrške Hrvata srpskoj strani u BiH, navodeći da Hrvati imaju svoj cilj da stvore svoj entitet.

- Onog momenta kada ostvare svoj cilj ne vjerujem da će podržavati srpsku stranu - rekao je Štrbac.

Istoričar Nemanja Starović je rekao da srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik čini što mora u ovoj situaciji i mora da podvuče negdje "crvenu liniju" i zaustavi te višegodišnje procese koji teže unitarizaciji BiH, koja je manje od federalne države, jer je čine dva entiteta.

On je ocijenio da BiH funkcioniše na prilično nenormalan način, jer se dva naroda /srpski i hrvatski/ nalaze u stanju majorizacije, dok najznačajniji dio međunarodne zajednice stoji isključivo uz Bošnjake, tako da se može govoriti o jednoj ozbiljnoj diskriminaciji i Srba i Hrvata i dvostrukim standardima.

Starović je dodao da se sprovode koordinisano pritisci na srpski faktor na nekoliko tačaka u regionu, u BiH, Crnoj Gori, na Kosovu i Metohiji i da Srbi jasno moraju svoje djelovanje koordinisati i da Beograd sprovodi cjelovitu, nacionalnu srpsku politiku.

- Mora da se teži konsolidaciji formiranja jedinstvenog srpskog ekonomskog i kulturnog prostora. Јako je bitno što se radi na politici nacionalne konsolidacije koja posmatra srpski faktor na integralan, jedinstven, celovit način - dodao je Starović.

Glavni i odgovorni urednik izdavačke kuće "Filip Višnjić" Dejan Mastilović pohvalio je srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika zato što je brzo, efikasno i diplomatski pametno postupio u ovoj krizi, povukao je svoje predstavnike iz BiH iz svih vladajućih struktura i institucija, koji neće glasati o bilo čemu, i zato što je obavijesti ambasadore Kvinte o posljedicama.

Mastilović je rekao da Ustavni sud BiH nema nikakav zakon, niti je Parlamentarna skupština BiH ikada donijela zakon o tom sudu, što znači da je nezakonit, te ocijenio da novi zakon o Ustavnom sudu BiH mora imati zaštitu nacionalnog interesa.