latinica  ћирилица
15/02/2020 |  14:32 ⇒ 15:44 | Autor: SRNA

Vučić: Srbija će opstajati i postojati zajedno sa svojim narodom

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je na svečanom uručenju odlikovanja povodom Dana državnosti - Sretenja da će Srbija opstajati i postojati zajedno sa svojim, srpskim narodom i da je za nju izbor samo mir, ali da kapitulacija nije mogućnost.
Aleksandar Vučić (foto:  Tanjug / Dragan Kujundžić) -
Aleksandar Vučić (foto: Tanjug / Dragan Kujundžić)

- Danas kada su mnoge od srpskih institucija širom regiona ugrožene, kada se prijeti opstanku našoj srpskoj crkvi na teritoriji Crne Gore, našeg srpskog identiteta na teritoriji BiH, nerijetko i od nekih zemalja EU, moramo da budemo postojani snažni i da kažemo da za nas rat nije opcija, nego je izbor samo mir, saradnja, ali da kapitulacija nije mogućnost - istakao je Vučić.

On je poručio da će Srbija opstajati i postojati zajedno sa svojim, srpskim narodom i neće nikada stidjeti svoga srpskog roda, a Srbi ma gdje da žive moći će da očekuju pomoć svoje države Srbije.

- Treba da shvatimo da možemo mnogo više i da povjerujemo ponovo i u sebe i u sopstvenu zemlju i damo joj ono što joj je najpotrebnije - slobodu, pravo da odlučuje sama o sebi - rekao je Vučić.

Napomenuvši da se ne smije zaboraviti koliko srpskog naroda živi zapadno od Drine i Dunava, kao i u Crnoj Gori, ali i Sjevernoj Makedoniji, Sloveniji i širom svijeta, Vučić je ukazao da su cjelokupnom srpskom narodu, ma gdje da živi, potrebni sloboda, mir, i Srbija koja osvaja ne nove teritorije nego nove vrijednosti.

Vučić je podsjetio da je Sretenjski ustav ustoličio slobodu za sve, uveo sveta prava, podijelio vlast i napravio najliberalniji pristup evropskim i svjetskim vrijednostima i da je njime Srbija još 1835. godine pokazala da je dio slobodnog svijeta i onih vrijednosti koje su uvijek bile temelj Evrope.

- Srpska revolucija bila je zahvaljujući svom kraju ne samo borba za slobodu, nego i jedna od prvih, demokratskih revolucija u svijetu. Sve kasnije, čitava naša istorija od tada do danas, nije ništa drugo nego stalno, nanovo traženje i potvrđivanje istih tih vrijednosti za njih za tu slobodu - rekao je Vučić.

On je podsjetio da je Srbija za dva svjetska rata dala i mnogo više nego što je imala - čitave generacije koje se nikada nisu ni rodile, zbog kolosalnih žrtava.

- Dala je na taj način ogroman deo svoje budućnosti i dala svu svoju prošlost. I nosila je tu zastavu slobode po čitavom regionu oslobađajući nerijetko i druge narode, omogućujući im da postanu ono što su danas - slobodne države i nacije, podijelila je sa njim svoj san, dva puta se čak odricala sopstvenog identiteta, imena, da bi taj san bio zajednički. Skupo, preskupo sve to platila, prošla kroz užasne žrtve, neki put i kroz grijeh i ponovo nastala prije nešto više od 10 godina kao ponovo suverena, slobodna i nezavisna - rekao je Vučić.