latinica  ћирилица
15/02/2020 |  18:27 | Autor: SRNA

Pametnom politikom do zakona o Ustavnom sudu BiH

Republika Srpska treba pametnom politikom da konačno uspije u zahtjevu da se donese zakon o Ustavnom sudu BiH, kako to propisuje i član 6 Ustava BiH, smatra generalni sekretar PDP-a Milko Grmuša.
Milko Grmuša  (Foto:banjaluka.net) -
Milko Grmuša (Foto:banjaluka.net)

- Taj naš zahtjev potpuno je politički i pravno ispravan i na njemu se mora insistirati svim političkim, pravnim i demokratskim sredstvima - rekao je Grmuša, koji navodi da u zakonu o Ustavnom sudu BiH treba biti eliminisano prisustvo stranih državljana u svojstvu sudija, ali i sudija koji su prethodno bili članovi najviših organa političkih partija.

U saopštenju iz PDP-a navedeno je da voljom glavnih političkih faktora u Sarajevu, BiH već decenijama pristaje da bude nesuverena državna zajednica koja je podanički i poltronski glavne mehanizme vlasti predala strancima.

- Na taj način bošnjačka politika pokazala je, nažalost, da nema karakter, samosvojnost i stav i to je poprilično tužno - izjavio je Grmuša koji navodi da dokaz tome jeste činjenica da BiH dozvoljava da u njenom Ustavnom sudu sudije budu strani državljani, što je nevjerovatan presedan.

Grmuša navodi da je "poprilično nemudro" javno navoditi koja sve konkretno sredstva trebaju da budu primijenjena da bi se ovaj cilj ostvario, jer ni predstavnike Republike Srpske niko u Sarajevu nije obavještavao kako planira da ospori 9. januar kao Dan Republike ili Zakon o poljoprivrednom zemljištu.

Prema njegovim riječima, nije prihvatljivo da bivši članovi Predsjedništva i Glavnog odbora SDA danas budu sudije Ustavnog suda BiH.

On ističe da Republika Srpska treba da prestane da reaguje na svaku političku provokaciju koja dolazi iz Sarajeva, uključujući i provokacije političkog Ustavnog suda BiH.

Grmuša je rekao da je politički Ustavni sud BiH sam sebe delegitimisao od potrebe ozbiljnog shvatanja njegovih odluka, donoseći odluke koje su duboko pravno problematične, te istovremeno dozvoljavajući da Federacija BiH u svom Zakonu o poljoprivrednom zemljištu iz 2009. godine u članovima 98 i 100 bude stvarni vlasnik poljoprivrednog zemljišta.