latinica  ћирилица
15/02/2020 |  19:53 ⇒ 20:44 | Autor: RTRS

Dok je Srba - slaviće se Dan državnosti Srbije

Centralna državna ceremonija povodom Dana državnosti Srbije, koju su predvodili predsjednici parlamenata Srbije i Srpske, održana je u Orašcu, gdje je i donesena odluka o podizanju ustanka protiv Turaka.

Na put ka slobodi i stvaranju moderne srpske države, prije 216 godina krenuli su, iz Orašca, srpski ustanici predvođeni voždom Karađorđem Petrovićem. Onima koji život položiše na tom putu, počast su u Orašcu odali brojni građani, šumadijsko sveštenstvo i zvaničnici Srpske i Srbije.

Predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković poručila je da se srpski narod i danas suočava s brojnim izazovima, u kojima se vodi neprolaznim vrijednostima slobode i politike vojne neutralnosti. Za te izazove, Srbiji su, kaže, potrebni Karađorđeva hrabrost i Miloševa mudrost da bi vodila nezavisnu politiku i branila pravo naroda da sam donosi odluke.

- Ugledajući se na politiku koja je nakon ustanka omogućila opstanak kneževine Srbije, mi danas nastojimo da ojačamo i osnažimo Srbiju, da sačuvamo njen teritorijalni integritet i suvrenetitet, da brinemo o našem narodu svugdje gdje živi, i u Republici Srpskoj i u Crnoj gori i u čitavom regionu - poručila je Gojkovićeva.

Odjeci ustanka bili su vidljivi i na drugoj obali Drine. Bune, iako odmah ugušene, pokazale su jedinstvo Srba, koje postoji i danas. Na to je ukazao predsjednik Parlamenta Srpske Nedeljko Čubrilović. Prisjećajući se žrtve koje su podnijeli ustanici, Čubrilović ističe da ono što prije dva vijeka nije uspio Karađorđe, jesu, kaže, današnje generacije i njihovi politički predstavnici. Saradnja Srpske i Srbije, dodaje, nikada nije bila jača.

- Republika Srpska danas nema nikog u svijetu ko joj pruža toliku pomoć kao što to čini Srbija. Dozvolite da na ovom svetom mjestu kažem i to da Srbija nema nikog ko joj je toliko odan, kako to čini Republika Srpska. Mi u Republici Srpskoj svaki uspjeh Srbije na bilo kojem polju, slavimo kao svoj - naglasio je Čubrilović.

Prvi parlamentarci Srpske i Srbije poručuju: Dok je Srba, slaviće se Dan državnosti Srbije! Srpska i Srbija to čine zajedno, prisjećajući se, dodaju, svih koji su imali hrabrost, viziju i sposobnost da prepoznaju da je došao taj dugo i željno očekivani istorijski trenutak da se otpočne borba za nacionalno oslobođenje i obnavljanje vlastite države.