latinica  ћирилица
15/02/2020 |  20:58 ⇒ 21:00 | Autor: sputniknews.com

"Srbe na vrbe" - Oskrnavljena trobojka zloglasnom ustaškom parolom (FOTO)

Na zaobilaznici na Žabljaku, u pravcu prema Šavniku, nepoznate osobe napisale su preko trobojke morbidnu ustašku parolu "Srbe na vrbe", čime su izazvale negodovanje na društvenim mrežama.
Ustaška parola preko trobojke (Foto: Facebook/Božidar Čabarkapa) -
Ustaška parola preko trobojke (Foto: Facebook/Božidar Čabarkapa)

Nakon što je Skupština Crne Gore u decembru 2019. godine usvojila sporni Zakon o slobodi vjeroispovijesti, kojim je dovedeno u pitanje vlasništvo Srpske pravoslavne crkve nad vjerskim objektima i imovinom u toj zemlji, SPC je u znak protesta organizovala molebane i litije.

No, to nije jedini vid otpora nezadovoljnih građana Crne Gore zbog usvajanja tog zakona. U januaru je u nizu gradova započeta nezvanična akcija iscrtavanja trobojke na zidovima pored lokalnih i magistralnih puteva po crnogorskim gradovima.

Tako je i na zidu kod zaobilaznice na Žabljaku, u pravcu prema Šavniku, osvanula trobojka, ali nije prošlo mnogo vremena prije nego što je uslijedio "odgovor" onih koji podržavaju usvajanje spornog Zakona i koji smatraju da su Srbi u Crnoj Gori glavni u pružanju otpora tom zakonu. Naime, preko pomenute trobojke nepoznati počinilac je ispisao parolu "Srbe na vrbe".

Parola "Srbe na vrbe" nastala je tokom Prvog svjetskog rata, a koristio ju je i ustaški režim u Nezavisnoj državi Hrvatskoj tokom Drugog svjetskog rata. Takođe, bila je veoma popularna devedesetih godina u Republici Hrvatskoj, a nerijetko je pojedinci i dan-danas ispisuju po zidovima hrvatskih gradova, pogotovo u vrijeme određenih godišnjica ili u vrijeme napetosti u odnosima između država Srbije i Hrvatske.