latinica  ћирилица
16/02/2020 |  11:23 | Autor: SRNA

Đurić: Nećemo zaboraviti ubijene u Livadicama

Srpski narod nikada neće zaboraviti mučenike koji su poginuli prije 19 godina u terorističkom napadu na autobus "Niš ekspresa" u mestu Livadice kod Podujeva, izjavio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohioju u Vladi Srbije Marko Đurić.
Marko Đurić - Foto: TANЈUG
Marko ĐurićFoto: TANЈUG

- Smrt 12 i ranjavanje 43 naših sunarodnika u Livadicama bilo je vrhunac stradalništva srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, a osim počinilaca, dio krivice za ovaj sunovrat civilizacije snosi i međunarodna zajednica, koja je u tom trenutku vršila civilnu i vojnu upravu u našoj južnoj pokrajini - naveo je Đurić u pisanoj izjavi.

Kako je istakao Đurić, do danas niko nije pravosnažno osuđen za ovaj zločin, iako postoje čvrste indicije o tome ko stoji iza napada.

On kaže da u ovom trenutku ni u Prištini, ni u međunarodnim centrima moći očigledno ne postoji volja da se ta nepravda ispravi.

Prema njegovim riječima, Srbi su i danas na Kosovu i Metohiji građani drugog reda i izloženi raznim vidovima diskriminacije, pritisaka i zastrašivanja.

- Politički predstavnici albanskog naroda na Kosovu i Metohiji, ukoliko žele da grade društvo na zdravim osnovama, moraju prestati da u zaborav guraju i zataškavaju ovaj i mnoge druge zločine nad bespomoćnim pripadnicima srpskog naroda, jer bez te vrste suočavanja sa prošlošću, neće biti ni međunacionalnog pomirenja, ni bolje budućnosti za albanski narod - poručio je Đurić.

U napadu na autobus "Niš ekspresa" u Livadicama kod Podujeva, 16. februara 2001. godine, poginulo je 12 i povrijeđeno 43 raseljenih Srba dok su išli na Zadušnice u Gračanicu.

Od mine aktivirane na magistralnom putu u blizini Podujeva prilikom prolaska autobusa "Niš ekspresa" na licu mjesta poginulo je 10 ljudi, a još dvoje je povredama podleglo kasnije.

U napadu su poginuli – Sunčica Pejčić, Živana Tokić, Slobodan Stojanović, Mirjana Dragović, Nebojša, Snežana i Danilo Cokić, Veljko Stakić, Nenad Stojanović, Milinko Kragović, Lazar Milkić i Dragan Vukotić.

Najmlađa žrtva bio je dvogodišnji Danilo.

Vrhovni sud Kosova je u drugostepenom postupku oslobodio Fljorima Ejupija, jedinog osumnjičenog.

Policajci Unmika, koji su vodili prvu istragu, tvrdili su da su iza drveta, nekoliko desetina metara od mjesta eksplozije, pronađeni opušci na kojima je identifikovan Ejupijev DNK.