latinica  ћирилица
16/02/2020 |  15:45 | Autor: SRNA

Plenković: Vladavina prava - osnova konsenzusa o zaštiti građana

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da Evropa treba da postigne novi konsenzus o tome kako da zaštiti svoje građane, a njegova osnova treba da bude vladavina prava.
Andrej Plenković (foto:tris.com.hr) -
Andrej Plenković (foto:tris.com.hr)

- Vladavina prava ključni je temelj naših vrijednosti. Demokratija, osnovna prava i vladavina prava se međusobno jačaju do tačke kada jedno bez drugog ne mogu postojati - naveo je Plenković na Forumu o međunarodnoj bezbjednosnoj konferenciji u Minhenu.

On je naveo da će se nove evropske smjernice u oblasti slobode, bezbjednosti i pravde zasnivati na uzajamnom povjerenju, integritetu teritorija, novim tehnologijama i vještačkoj inteligenciji.

- Ta načela će se razvijati u novom paktu o migracijama i azilu koji bi Evropska komisija trebalo da predstavi na proljeće - rekao je Plenković.

On je naveo da, uprkos međusobnim razlikama, postoji dogovor o ciljevima pakta, prvenstveno o pojednostavljenju sistema azila, kako bi se odluke donosile na najefikasniji način, u interesu svih uključenih, prenosi Hrvatska radio-televizija.

Plenković je naveo da je potrebno organizovanije upravljati migracijama, te da će se Hrvatska zalagati za to da Evropska agencija za granice i obalsku stražu pomogne zemljama jugoistočne Evrope u zaštiti njihovih granica i zaustavljanju ilegalnih migracija.

Slovački predsjednik Zuzana Čaputova rekla je da vladavina prava i duh zakona moraju ostati netaknuti jer samo tada može biti Evrope koja štiti, jer je u osnovi vladavine prava poštovanje istine.