latinica  ћирилица
16/02/2020 |  17:49 ⇒ 18:32 | Autor: Agencije

Oluja divlja u Britaniji: Voda ušla u domove, vjetar ih ruši (VIDEO)

Veliku Britaniju je pogodila oluja "Denis" praćena obilnim padavinama i snažnim vjetrovima, što je izazvalo poplave u južnom Velsu. S obzirom na to da ona i dalje bjesni, britanske vlasti su upozorile građane da se zaštite od poplava opasnih po život.
Poplave u Velikoj Britaniji (foto: Tanjug / AP) -
Poplave u Velikoj Britaniji (foto: Tanjug / AP)

Kako piše Bi-Bi-Si, brojne službe civilne zaštite pomažu stanovnicima da se izbore s poplavama nakon što je voda ušla u njihove domove.

Brojni stanovnici su za medije ovu oluju opisivale kao tornado, a u Velikoj Britaniji je izdato više od 300 upozorenja od poplava.

Sara Bridž (55) navela je da je oluja Denis bila previše snažna, jer je voda ušla u njen dom, iako je imala specijalna vrata koja su namijenjena upravo da zaštite od poplava.

- Јa sam u šoku. Kuhinja je potpuno poplavljena, stvari trenutno plutaju u vodi - rekla je.

Lokalni mediji navode da se reka Taf u velškom gradu Pontiprid izlila iz korita, a ta opasnost preti i od rijeke Nit koja se nalazi na jugu Velsa.

Selo Aberdaron pogodili su orkanski udari vjetra, koji su dostizali brzinu od 146 kilometara po satu i zbog toga je otkazano na stotine letova, a poplave su poremetile i željeznički saobraćaj.

Prema posljednjim informacijama, najmanje dvoje ljudi poginulo je u Velikoj Britaniji, a desetine hiljada su se suočile s haosom koji je prouzrokovala oluja Denis.

Mladić od 18 godina utopio se u moru u pokrajini Kent, a drugi je pao preko broda sa rezervoara za gorivo u blizini luke Margate.

Skoro 50.000 putnika čeka na aerodromima nakon što je kompanija Izidžet otkazala 234 leta, a još 60 biće prizemljeno.

U desetinama gradova koji još uvijek saniraju štetu koju je napravila prošlonedjeljna oluja "Kijara", angažovana je vojska kako bi pojačala odbranu od poplava.