latinica  ћирилица
16/02/2020 |  19:40 ⇒ 17/02/2020 | 07:57 | Autor: RTRS

Kakve su posljedice odluke Ustavnog suda BiH? Šta je sljedeće?

Ustavni sud BiH donio je odluku o prepisu 85,6 hiljada hektara poljoprivrednog zemljišta Republike Srpske na BiH i tako osporio član 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske. U ministarstvu poljoprivrede ističu da, ukoliko Ustavnom sudu nije sporna ova odluka, ništa ih ne može sprijčiti da to učine i sa šumskim ili vodnim zemljištem. Riječ je o situaciji u kojoj Srpska ne smije da popusti, ističu u resornom ministarstvu.

Kada je riječ o šumskom, poljoprivrednom i vodnom zemljištu može se reći da ga čini preko 60 odsto teritorije Republike Srpske, ističu u ministarstvu poljoprivrede.

U informaciji predsjednice Republike, koja će sutra biti pred poslanicima Parlamenta Srpske stoji da je time narušena dejtonska struktura i raspodjela teritorije entiteta u omjeru 49 prema 51 odsto.

- Nesprovodiva je odluka Ustavnog suda BiH prema kojoj bi poljoprivredno zemljište bilo izuzeto iz vlasničke strukture Republike Srpske, jer bi takvom odlukom bila oduzeta teritorija Republike Srpske. Uporište je u članu 3.3. Ustava BiH. Funkcije i ovlašćenja koje nisu izričito dodijeljene institucijama BiH, pripadaju entitetima. Tako u tačkama člana 3.1. Ustava nema nadležnosti koja reguliše pitanje imovine - navodi se u informaciji.

Iz toga i proizilazi da to pravo pripada isključivo entitetima. Odlukom Ustavnog suda pogođeni su veliki kompleksi najkvalitetnijeg poljoprivrednog zemljišta sa izgrađenom infrastrukturom, a koji su ranije bili u posjedu poljoprivrednih kombinata.

Riječ je o opštinama u kojima je pretežno zastupljena poljoprivredna proizvodnja.

- Mi smo upravo danas završili podjelu toga zemljišta našim poljoprivrednicima koji žive na ovom prostoru i ukoliko bi se u tom slučaju primjenila odluka Ustavnog suda, to bi postala imovina BiH i onda bi se sva procedura morala raditi na nivou BiH, a znate kakve bi se manipulacije mogle raditi u tom slučaju - rekao je Radenko Reljić, načelnik opštine Kozarska Dubica.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica kaže da bi ova opština posebno bila pogođena jer je oko 40 odsto teritorije poljoprivredno.

- Sve što je obradivo i što vrijedi obuhvaćeno je ovom odlukom Ustavnog suda BiH. To je više od 10.000 hektara, 100.000 dunuma, i to je veliki problem za opštinu, za njen dalji razvoj, za funkcionisanje. Izvršićemo konsultacije u nadležnom ministarstvu i u Vladi Republike Srpske, da vidimo kako nastaviti dalje - naveo je Bjelica.

Sokolac bi tako ostao bez više od 10.500 hektara poljoprivrednog zemljišta koje bi bilo prepisano na zajednički nivo vlasti.

Šipovo i Nevesinje bi ostali bez više od 9.000 hektara, Gradišci i Mrkonjić Gradu na BiH bilo bi prepisano 7.800, odnosno 7.300 hektara.

Ovo zemljište se nalazi u svim dijelovima Srpske, od Lijevča do Semberije, ali i nekoliko opština u Hercegovini, računajući i grad Trebinje.

U "Šumama Srpske" zabrinuti su posljednim odlukama Sarajeva, a u resornom ministarstvu šta bi iza toga moglo još da slijedi.