latinica  ћирилица
17/02/2020 |  09:59 | Autor: SRNA

"Moskva može proizvesti projektile za šest mjeseci"

Rusija može da proizvede projektile srednjeg i kraćeg dometa u roku od šest mjeseci ukoliko SAD preduzmu korake ka razvoju, proizvodnji i razmještanju takvih projektila u trećim zemljama, izjavio je predsjedavajući Komitetu za odbranu u Savjetu Ruske Federacije Viktor Bondarev.
Testiranje ruskog projektila  (Foto: Russian Eastern Military District Press Office/TASS) -
Testiranje ruskog projektila (Foto: Russian Eastern Military District Press Office/TASS)

On je rekao da Rusija može da popuni prazninu koju je izazvao nedostatak projektila kraćeg i srednjeg dometa, s obzirom na opremu koju imaju ruske fabrike, naučni potencijal vojnih instituta i biroa za dizajn.

Bondarev je istakao da postoji mogućnost da Rusija neće moći brzo da proizvede novi projektil, ali da je moguće izvršiti testiranje u roku od šest do 12 mjeseci.

Predsjedavajući komitetu podsjetio je da Rusija trenutno posjeduje sisteme protivvazdušne odbrane "S-300" i "S-400", te da se može braniti, javio je TASS.

Ruski senator vjeruje da postoje opcije da se ponovo pregovara o Sporazumu o raketama srednjeg dometa /INF/ i ne isključuje mogućnost da se druge države pridruže novom sporazumu.

"Јa zagovaram nove pregovore u vezi sa ovim Sporazumom, ali ne pod teškim uslovima. O sporazumu se mora pregovarati pod uslovima jednakosti, uključujući prebrojavanje svih projektila u zemljama koje imaju kapacitet za proizvodnju i razmještanje, uz dalju globalnu kontrolu", dodao je Bondarev.