latinica  ћирилица
17/02/2020 |  13:38 ⇒ 13:39 | Autor: SRNA

Spriječiti zloupotrebu i pokop neidentifikovanih

Najava bošnjačkog člana Kolegijuma direktora Instituta za traženje nestalih lica BiH Amora Mašovića da će 11. jula u Potočarima vjerovatno biti pokopani posmrtni ostaci 82 neidentifikovane osobe predstavlja zloupotrebu žrtava i to treba spriječiti, upozoravaju iz Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice.
Srebrenica - Foto: RTRS
SrebrenicaFoto: RTRS

U saopštenju ove organizacije navodi se da je Mašović rekao da će ove godine vjerovatno biti sahranjeni posmrtni ostaci 82 osobe za koje nije utvrđena podudarnost sa preživjelim srodnicima i DNK analizom nije utvrđen identitet.

U ovoj organizaciji sumnjaju da je riječ o srpskim žrtvama koje su nestale i ubijene tokom rata u BiH i da treba spriječiti zloupotrebu i onemogućiti sahranu tih posmrtnih ostataka dok ne bude utvrđen identitet.

- Nas iz srpskih organizacija proisteklih iz rata niko nikad nije pozivao, niti nas poziva kada se rade ekshumacije u našem okruženju, a mi tragamo za 50 žrtava srpske nacionalnosti iz Srebrenice. Riječ je o Srbima pobijenim na najmonstruozniji način, za šta niko nije osuđen, a više od četvrt vijeka kriju se njihovi posmrtni ostaci - ističe se u saopštenju.

Iz Organizacije porodica nestalih i poginulih Srba iz Srebrenice ocjenjuju da je "Mašoviću i njegovoj sviti bitno da popune kostima Memorijalni centar u Potočarima, da bi pokazali što veći broj navodnih bošnjačkih žrtava, a o čijim kostima je riječ njih ne interesuje, kao ni istina o stradanju tih osoba".

Iz Organizacije ocjenjuju da Mašović tako želi da onemogući saznanje i prikrije istinu o identitetu žrtava i načinu njihovog stradanja s jasnim ciljem sprečavanja dolaska do istine o stradanju Srba.

- Mi ćemo i dalje na sve moguće načine tražiti od svih relevantnih institucija da dođemo do istine, da se spriječi zloupotreba i pokop neidentifikovanih posmrtnih ostataka u Memorijalni centar. I od ranije postoje sumnje u zlupotrebe i ukop u Memorijalni centar osoba čija smrt nema nikakve veze sa događajima u Srebrenici u julu 1995. godine - poručuju porodice nestalih i ubijenih Srba iz Srebrenice.