latinica  ћирилица
17/02/2020 |  13:59 ⇒ 18:49 | Autor: SRNA

Podrška djeci oboljeloj od malignih bolesti

U Muzeju Republike Srpske u Banjaluci danas je organizovana likovna radionica "Za hrabra mala srca" u znak podrške djeci oboljeloj od malignih bolesti.
Radionica - Foto: RTRS
RadionicaFoto: RTRS

U radionici, koju je organizovalo Odjeljenje za obrazovno-pedagoški rad Muzeja povodom Svjetskog dana djece oboljele od malignih bolesti, osnovci i srednjoškolci iz Banjaluke su crtali muzejske eksponate zajedno sa liječenom djecom iz Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti "Iskra".

Viši muzejski pedagog u Muzeju Republike Srpske Nataša Nogo rekla je da se ova velika humanitarna akcija održava već petu godinu.

Prema njenim riječima, cilj manifestacije je da se djeci oboljeloj od malignih bolesti pruži ljubav i puna podrška.

Ona je naglasila da je važno da se djeca druže, upoznaju, razmijene iskustva i da svi imaju jednaka prava, da oboljelu djecu ne treba izbjegavati, već im pružiti podršku i biti uz njih u najtežim periodima.

Predsjednik Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti "Iskra" Dijana Berić rekla je da je ovom udruženju likovna radionica veliki vjetar u leđa i da djeci koja vode najteže bitke na ovaj način pruža veliku podršku.

Ona je navela da se u Srpskoj povećava broj oboljele djece od malignih bolesti, a povećava se i broj korisnika roditeljske kuće.

Berićeva kaže da je veoma značajna podrška djeci koja boluju od malignih bolesti, jer je, kako je naglasila, neophodno 3.000 dana, koliko dijete provede u bolnici tokom liječenja, ispuniti igrom i radošću i olakšati im te dane.

Ona je ocijenila zadovoljavajućim stanje u Roditeljskoj kući u Banjaluci, navodeći da dobijaju tekuće grantove od Vlade Srpske.

Sedamnaestogodišnja Danijela Stojičić, koja se prije šest godina liječila od opake bolesti, kaže da želi da pomogne mlađima da lakše prođu kroz težak period.

Ona je navela da joj je tokom liječenja mnogo pomoglo druženje sa drugom djecom koja imaju isti problem te da je veoma značajno da su je drugi prihvatili sa svim nedostacima.

Međunarodni dan djece oboljele i liječene od raka obilježava se 15. februara. Uspostavljen je 2002. godine i danas se obilježava u više od 85 zemalja širom svijeta s ciljem edukacije i efikasnog sprovođenja mjera koje će omogućiti ranu dijagnostiku, adekvatnu terapiju, rehabilitaciju i bolji kvalitet života djece oboljele od malignih tumora.

Svake godine u svijetu oboli više od 160.000 djece od nekog oblika malignog tumora, a više od 90.000 djece umre.