latinica  ћирилица
17/02/2020 |  14:44 | Autor: SRNA

Bratić: I Ustavni sud BiH na liniji politike

Poslanik SDA u Narodnoj skupštini Republike Srpske Senad Bratić izjavio je danas da je svaki funkcioner Ustavnog suda BiH ili Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH na liniji neke političke partije.
Senad Bratić - Foto: RTRS
Senad BratićFoto: RTRS

- Ili je bio ili je direktno i sada na liniji politike - rekao je Bratić novinarima u Banjaluci na konstataciju da su visoki funkcioneri SDA bili ili su i sada sudije Ustavnog suda BiH.

Bratić tvrdi da Narodna skupština Republike Srpske nema nadležnost da se bavi radom Ustavnog suda BiH.

- Na to ćemo upozoriti u raspravi. Ovo je politički pritisak na nezavisnost i objektivnost Ustavnog suda BiH koji je dejtonska institucija. Meni je žao što predlagač zakona nije uvažio naše sugestije, nego je Ustavni sud BiH morao da ocijeni da dio Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske nije u skladu sa Ustavom BiH jer je BiH titular državne imovine - kaže Bratić.

Na pitanje kako Narodna skupština nije nadležna da raspravlja o radu Ustavnog suda BiH ako imenuje dvojicu srpskih sudija, Bratić je istakao da bi Parlamentarna skupština BiH, možda, mogla da se bavi nekim tehničkim pitanjima, ali da parlament Srpske nema tu nadležnost.

Bratić je, na pitanje da li strane sudije treba da odu iz Ustavnog suda BiH i da li je SDA privatizovala tu instituciju, odgovorio da su stranci potrebni sve dok okolnosti ne budu takve da ne treba ovakav oblik organizovanja Ustavnog suda.

- Dokaz za to je i današnja sjednica Narodne skupštine Republike Srpske. Stranci nezavisno i objektivno procjenjuju kada domaća pamet nema osjećaja za istinu - istakao je Bratić.

Na konstataciju da je Evropska komisija poručila da treba ići u reformu pravosuđa uključujući i Ustavni sud, Bratić je naveo da će podržati sve što je obaveza BiH na putu ka EU.

- Ali dok bude ovakvih tema u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Ustavni sud BiH će morati da bude u kapacitetu koji ima danas. Kada se izdignemo iznad politike i politikantstva tada možemo ići prema tome da Ustavni sud bude organizovan na osnovu drugih principa, a do tada je ovo nužno zlo - poručio je Bratić.