latinica  ћирилица
17/02/2020 |  16:51 ⇒ 16:56 | Autor: SRNA

Borenović: Veliki uticaj SDA na odluke Ustavnog suda BiH

Lider PDP-a Branislav Borenović rekao je u Narodnoj skupštini Republike Srpske da su za osudu odluke Ustavnog suda BiH poput nedavne o poljoprivrednom zemljištu Srpske, te da se to, nažalost, dešava planski i sa velikom ulogom SDA.
Branislav Borenović - Foto: RTRS
Branislav BorenovićFoto: RTRS

- Tu je velika uloga SDA čiji je uticaj na Ustavni sud ogroman prilikom donošenja odluka. Tim sudom se vješto upravljalo u ranijem periodu i kada je riječ o Danu Republike Srpske pa i sada oko poljoprivrednog zemljišta - rekao je Borenović na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske o informaciji u vezi sa antidejtonskim djelovanjem Ustavnog suda BiH koja se održava na prijedlog predsjednika Republike Srpske.

On je rekao da preglasavanje nipošto nije dobar način donošenja odluka u zajedničkim institucijama.

- Ustavni sud se ovdje postavlja u ulogu ustavotvorca, što je nedopustivo. Zastrašujuće je da Bakir Izetbegović iz SDA kaže da koristi taj sud kao mehanizam svoje politike. Na to nisu reagovale pravosudne institucije što je nedopustivo - kaže Borenović.

On je rekao da su potrebne reforme Ustavnog suda BiH i da se Srpska nalazi u složenoj poziciji jer nema predstavnika Srba u ključnim institucijama na zajedničkom nivou.

- U novom zakonu o Ustavnom sudu BiH treba nastojati da se sklone strane sudije, ali i oni koji su bili u glavnim organima pojedinih političkih partija - rekao je Borenović nakon što je Ustavni sud BiH ranije donio odluku kojom se knjiženje ili upisivanje svojine nad poljoprivrednim zemljištem na Republiku Srpsku zabranjuje i proglašava neustavnim, te kojom se pomenuto zemljište Srpske proglašava državnom imovinom.