latinica  ћирилица
17/02/2020 |  16:55 ⇒ 17:05 | Autor: B92

Golubovićev film "Otac" otvara 48. FEST (VIDEO)

Uoči svjetske premijere na 70. Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, od 20. februara do 1. marta, filmska kuća Baš Čelik objavila je prvi trejler filma "Otac" reditelja Srdana Golubovića.
Film "Otac" (foto:b92-promo) -
Film "Otac" (foto:b92-promo)

Film sa Goranom Bogdanom u glavnoj ulozi biće prikazan u okviru takmičarskog programa Panorama, a odmah nakon Berlinala "Otac" otvara ovogodišnji 48. FEST. Od 5. marta film će se naći u redovnoj bioskopskoj distribuciji.

Zapuštena i rastrojena žena dolazi pred fabriku sa dvoje male djece i prijeti da će da se zapali ako njenom mužu ne isplate zaostale plate i otpremninu. Niko ne reaguje, ona se uz vrisku i plač svoje djece, zapali. Nikola (42) radi kao nadničar, prije dvije godine je dobio otkaz u fabrici, koja je otišla u stečaj. Kada mu jave šta se desilo, Nikola dotrči do fabrike i saznaje da je žena odvezena u bolnicu, a da je djecu preuzeo Centar za socijalni rad. Iz protesta, očaja i potrebe da dokaže i sebi i drugima nepravdu, Nikola odlučuje da krene pješke za Beograd u ministarstvo, da traži pravdu i pravo na svoju djecu.

"Otac" je film o čovjeku kome su zbog siromaštva oduzeli djecu, gubitniku, odbačenom i poniženom čovjeku koji kroz svoje putovanje, hodajući od svog sela na jugu Srbije do prestonice, sa kraja na kraj zemlje, iz protesta, dostojanstva, želje da dokaže i sebi i drugima da je žrtva nepravde, iz očaja - postaje heroj.

Osim Goran Bogdana, igraju: Boris Isaković, Nada Šargin, Milica Јanevski, Vahid DŽanković, Јovo Maksić, Nikola Rakočević, Milan Marić i Ljubomir Bandović, dok su uloge djece povjerene Ajli Šantić i Muharemu Hamziću, koji su prvi put na filmu, nakon što su prošli kasting u kome je učestvovalo više od 250 mališana.

I prethodna ostvarenja reditelja Srdan Golubović bila su zapažena i prikazana na prestižnim međunarodnim filmskim festivalima. Njegov prvi igrani film "Apsolutnih sto" (2001) koji je osvojio veliki broj nagrada bio je prikazan u Torontu, San Sebastijanu, Pusanu, Roterdamu.

Godine 2007. Golubovićev drugi dugometražni igrani film "Klopka" je imao svjetsku premijeru na Berlinalu, a prikazan je i na festivalima u Torontu i Karlovim Varima. Film je osvojio 22 međunarodne nagrade na preko 50 festivala na kojima je učestvovao. "Klopka" je 2008. bila u užem izboru za Oskara za najbolji strani film.

Njegov treći film "Krugovi" prikazan je 2013. na Sandensu, gdje je osvojio Specijalnu nagradu žirija, kao i na festivalu u Berlinu (Forum), gdje je dobio nagradu Ekumenskog žirija. "Krugovi" su učestvovali na preko 80 festivala i osvojili 32 međunarodne nagrade.