latinica  ћирилица
17/02/2020 |  17:05 | Autor: SRNA

Nešić: Prvi zakon koji se mora usvojiti jeste Zakon o Ustavnom Sudu BiH

Vršilac dužnosti predsjednika DNS-a Nenad Nešić rekao je danas u Banjaluci da se odlukom Ustavnog suda BiH o poljopriverednom zemljištu razgrađuje Dejtonski mirovni sporazum i želi raditi na unitarizaciji BiH, što je nedopustivo.
Nenad Nešić - Foto: RTRS
Nenad NešićFoto: RTRS

- Sjednica Narodne skupštine danas je pod budnim okom svih - prijatelja i neprijatelja Republike Srpske, i onih koji je vole i onih koji je ne vole, i onih koji je žele jaku, snažnu i prosperitetnu, i onih koji bi da je ukinu - rekao je Nešić.

On je naglasio da je situacija izuzetno složena, ali ne i nova.

- Nikome od nas nije prvi put da se suočavamo sa ovakvim izazovom. Nije ovo prvu udar na Republiku Srpsku. Ali, ako ne damo adekvatan odgovor, neće ovo biti posljednji udar - konstatovao je Nešić u obraćanju na posebnoj sjednci Narodne skupštine Republike Srpske.

On je naglasio da se danas u parlamentu odlučuje hoće li se jedno krupno nacionalno pitanje, pitanje opstanka i budućnosti Srpske iskoristiti za jeftino politikanstvo i međusobne obračune ili će se zaboraviti na međusobne razmirice, animozitete.

Nešić je apelovao da danas svi zajedno moraju stati u odbranu jedine otadžbine Republike Srpske.

On je istakao da oni koji se najviše zaklinju u BiH neće da shvate da je ona tvorevina koja se sastoji od dva entiteta - Republike Srpske i Federacije BiH i ne može biti unitarizovana.

Nešić je istakao da je odlukom o poljoprivrednom zemljištu Ustavni sud BiH prevršio mjeru, jer FBiH može korisiti poljoprivredno zemljite, kao i Brčko Distrikt, a Srpska ne može - što je nedopustivo.

- Osporavaju nam grb i himnu "Bože pravde". Kako to da je Ustavni sud rekao da su 25. novembar i 1. mart u skladu sa Ustavom a 9. januar nije? Moram cinično reći, možda je trebalo da kažemo sudijama u Ustavnom sudu BiH da su i 1. mart i 25. novembar crkveni praznici - Bijele poklade i Sveti Јovan Milostivi. Obilježeni su u kalendaru SPC crnim slovom. Da su to znali, vjerovatno bi ih zabranili -  rekao je Nešić.

Nešić je pozvao poslanike na jedinstvo u odbrani Republike Srpske i njenih interesa i naglasio da se danas jasno mora poručiti - prvi zakon koji Savjet ministara i Parlamentarna skupština BiH moraju da usvoje jeste Zakon o Ustavnom sudu BiH i nijedan prije njega.