latinica  ћирилица
17/02/2020 |  19:58 ⇒ 18/02/2020 | 07:49 | Autor: RTRS

Pred poslanicima NSRS prijedlog za izmjenu Zakona o Gradu Istočno Sarajevo

Pred poslanicima Narodne skupštine sutra će se na redovnoj sjednici naći prijedlozi Kluba SNSD-a za izmjenu Zakona o Gradu Istočno Sarajevo i Izbornog zakon Republike Srpske u dijelu koji bi omogućio, direktan izbor gradonačelnika Istočnog Sarajeva. Međutim, postoje mišljenja da je potrebno promjeniti i Izborni zakon BiH da bi se na lokalnim izborima u oktobru ove godine, prvi put direktno birao gradonačelnik tog grada.

Istočno Sarajevo funkcioniše na osnovu ratnog Zakona o Srpskom Sarajevu. Grad se sastoji od šest opština.

Odbornici za gradsku skupštinu i gradonačelnik biraju se posredno. U skoro tri decenije postojanja, sazrelo je vrijeme za direktan izbor gradonačelnika-smatraju u SNSD-u. U SDS-u protiv jer smo u izbornoj godini.

- Mislim da treba izjednačiti i poziciju izbora i gradonačelnika Istočnog Srajeva, kao svih drugih. Imamo mi mnogo gradonačelnika u Srpskoj i svi oni idu na direktan izbor, zašto ne bi išao i izbor gradonačelnika iz Istočnog Srajeva - kaže Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

Mirko Šarović, predsjednik SDS-a rekao je da ta stranka i on imaju najlošiji mogući odnos prema najavljenim izmjenama jer, kako navodi, ne treba da se rade u izbornoj godini.

Izvjesno je da postoji većina u Skupštini za izglasavanje izmjena zakona.

Podršku bi mogli dati i opozocioni poslanici iz PDP-a jer to od njih traži aktuelni gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

Međutim, Nenad Vuković nije siguran da li je to dovoljno, odnosno treba li mijenjati i Izborni zakon BiH u PS BiH.

- Јedno tumačenje je da je za direktan izbor gradonačelnika Istočnog Sarajeva potrebno izmjeniti Zakon o Gradu i Izborni zakon Republike Srpske, što će se očigledno dešavati na sjednici NSRS. S druge strane ima nekih pravnika koji smatraju da uz te promjene mora se desiti izmjena Izbornog zakona BiH - istakao je Vuković.

U CIK-u nemaju dilemu, za neposredan izbor gradonačelnika potrebno je izmijeniti Izborni zakon BiH i s tim uskladiti entitetski zakon i Statut Grada.

Najavljene izmjene Zakona o Gradu Istočno Sarajevo važne su zbog jasnog razgraničenja nadležnosti Grada i opština, mijenja se i omjer raspodjele prihoda od komunalne naknade u korist opština.

- Mislim da je vrijeme, a da će ovaj zakon pomoći da gradska administracija poslije 2020. godine podijeli svoju odgovornost sa opštinama i to je možda najbitnije zašto treba birati gradonačelnika direktno - istakao je Ljubiša Ćosić, načelnik Istočnog Novog Sarajeva.

U javnosti se već spekuliše da su Ljubiša Ćosić i Nenad Vuković potencijalni kandidati ukoliko bude direktan izbor gradonačelnika, ostale stranke kriju svoje adute.

Lokalni izbori su u oktobru, CIK ih raspisuje pet mjeseci, a ostaje da se do početka maja promijene zakoni i omogući građanima Istočnog Sarajeva da prvi put direktno biraju gradonačelnika.