latinica  ћирилица
18/02/2020 |  08:35 ⇒ 10:19 | Autor: SRNA

Vuković podržava direktan izbor gradonačelnika

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković podržava inicijativu za izmjene Zakona o gradu Istočno Sarajevo i Izbornog zakona Republike Srpske kojima se predviđa da se od narednih lokalnih izbora gradonačelnik bira direktno na području svih šest gradskih opština.
Nenad Vuković - Foto: SRNA
Nenad VukovićFoto: SRNA

On je naveo da bi Narodna skupština Republike Srpske danas po hitnom postupku trebalo da razmatra Prijedlog zakona o gradu Istočno Sarajevo koji je uputio Klub poslanika SNSD-a.

- Podržavam direktan izbor gradonačelnika, ali ne postoji podrška predloženim rješenjima kada su u pitanju nadležnosti i finansiranje koje nisu precizno utvrđene između grada i opština - rekao je Vuković Srni.

Vuković je naveo da je u cijeloj ovoj priči važan interes opština u sastavu grada.

On je ponovio da podržava direktan izbor gradonačelnika, ali da postoji dilema da li je dovoljno izmijeniti samo ta dva zakona ili će, kako kažu u Centralnoj izbornoj komisiji, biti potrebna i izmjena Izbornog zakona BiH.

- Ako je tako, onda se postavlja pitanje - da li smo kroz hitnu proceduru trebali donositi ovaj zakon o gradu i Izmjene izbornog zakona Republike Srpske - upitao je Vuković.

U obrazloženju Prijedloga zakona o gradu Istočno Sarajevo, koji je po hitnom postupku uputio Klub poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, između ostalog, navodi se da je ključni razlog donošenja zakona usklađivanje i unapređenje postojećeg stanja, kao i zakonsko i institucionalno jačanje grada Istočno Sarajevo.

Važna izmjena odnosi se i na prihode grada Istočno Sarajevo. U Prijedlogu se navodi da "sva sredstva ostvarena iz vlastitih prihoda pripadaju gradu, osim prihoda ostvarenih po osnovu komunalne naknade na području grada, koja se raspoređuje 50 odsto gradu i 50 odsto opštinama" u njegovom sastavu.

Trenutno se ova sredstva, koja se prikupljaju na području svih opština, raspoređuju tako da u gradskoj kasi ostaje 85 odsto, dok se 15 odsto daje opštinama na čijem području je komunalna naknada prikupljena.

Narodna skupština Republike Srpske je na sjednici održanoj 30. decembra 1993. godine usvojila Zakon o Srpskom gradu Sarajevo za vrijeme ratnog stanja ili neposredne ratne opasnosti.

U narednim godinama zakon je mijenjan u nekoliko navrata, posljednji put 2005. godine. Izmjene su se odnosile na teritoriju nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, formulaciju različitih termina, ali i samo ime grada.

Svi ostali detalji neophodni za funkcionisanje, koji nisu bili u Zakonu, uređivani su Statutom grada.

Prvog gradonačelnika grad je dobio 1997. godine, kada su održani prvi lokalni izbori u Republici Srpskoj. Od tada do posljednjih lokalnih izbora gradonačelnika su birali odbornici u Skupštini grada.