latinica  ћирилица
18/02/2020 |  09:40 ⇒ 10:48 | Autor: SRNA

Uskoro pritisak migranata na istočnoj granici

Granična policija BiH ima informacije da se na području Grčke nalazi oko 100.000 migranata koji čekaju da preko BiH krenu prema Hrvatskoj, a i desetak hiljada njih u Srbiji treba očekivati da će vrlo brzo vršiti pritisak na istočnu stranu granice, izjavio je direktor ove policijske agencije Zoran Galić.
Migranti - Foto: RTRS
MigrantiFoto: RTRS

- To je globalni problem koji će trajati - rekao je Galić.

On je napomenuo da BiH nije opterećena migrantima sa ratnog područja, već da je riječ o izbjeglicama od kojih mnoge dolaze iz zemalja koje su mnogo jače u ekonomskom smislu od BiH.

- Mi se već suočavamo sa određenim pritiskom na granici, i to najviše na području Zvornika. Formirali smo poseban tim za pomoć jedinicama na području Zvornika, ali i na području Bijeljine - rekao je Galić za "Dnevni avaz".

On je istakao da je Granična policija deficitarna u ljudskim resursima, ali i kada je riječ o zakonskim rješenjima, te da su brojna opterećenja zadesila ovu policiju koja treba da odgovori na migrantsku krizu.

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Fahrudin Radončić rekao je juče da u ovom trenutku skoro 100.000 ljudi čeka u Grčkoj da preko BiH krene ka Hrvatskoj.