latinica  ћирилица
18/02/2020 |  10:09 ⇒ 16:17 | Autor: SRNA

Trivić: Ograničiti cijene đačkih ekskurzija

Ekskurzija za učenike osnovne škole u Republici Srpskoj ne bi trebalo da košta više od 70 odsto najniže plate, što je trenutno 360 KM, dok za srednjoškolce ne bi smjela da bude skuplja od 563 KM, odnosno 60 odsto prosječne plate, kažu u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske.
Natalija Trivić na konferenciji za novinare - Foto: SRNA
Natalija Trivić na konferenciji za novinareFoto: SRNA

Ministar prosvjete i kulture Srpske Natalija Trivić rekla je da je resorno ministarstvo analiziralo situaciju u školama i utvrdilo da oko 20 odsto učenika ne ide na ekskurzije zbog visokih cijena.

- Kako bismo omogućili svoj djeci odlazak na ekskurziju, pripremamo izmjene pravilnika u osnovnom i srednjem obrazovanju. Cilj je da roditelji bez velikih odricanja mogu djeci da priušte ekskurziju - rekla je Trivićeva za "Euroblic".

Ona je naglasila da osnovni paket ekskurzije koji se odnosi na prevoz, smještaj i troškove turističkog vodiča mora biti usklađen sa standardom u Srpskoj, odnosno sa primanjima roditelja.

Očekuje se da izmjene dva pravilnika budu na snazi od naredne školske godine.

Trivićeva je napomenula da bi se fakultativni izleti ubuduće pojedinačno obračunavali u zavisnosti od toga za šta se učenici i roditelji odluče.

Ona je dodala da je novina i to da će se škole u prirodi za učenike osnovne škole organizovati isključivo u petom razredu, da će to biti jednodnevni izlet organizovan u opštini u kojoj se škola nalazi.

- Smatramo da izleti služe za rekreaciju djece i svaka lokalna zajednica ima izletište gdje ih može organizovati, pa čak da odu i pješke do destinacije. Kroz izmjenu nastavnih planova i programa biće definisane i posjete određenim istorijskim i kulturnim znamenostima u Republici Srpskoj - rekla je Trivićeva.