latinica  ћирилица
18/02/2020 |  13:22 ⇒ 13:25 | Autor: SRNA

Antisrpske poruke - klima segregacije prema Srbima

O pravoj prirodi samoproglašene kosovske nezavisnosti svjedoče jučerašnji i današnji napadi na srpsku imovinu na Kosovu i Metohiji kojima se Srbima poručuje da su građani drugog reda i da za njih nema zaštite od albanske samovolje i nasilja, saopšteno je iz Kancelarije Vlade Srbije za Kosovu i Metohiju.
Kancelarija za KiM (Foto: Kancelarija za KiM) -
Kancelarija za KiM (Foto: Kancelarija za KiM)

- I grafit "Kosovo je Albanija" na pomoćnom objektu srpske osnovne škole u Preocu i protivzakonito rušenje kuće Јovice Menkovića u Cernici plod je iste političke klime koja se na samoproglašenom Kosovu godinama kontinuirano stvara, a to je klima segregacije, pravne nesigurnosti i nasilja - istaknuto je u saopštenju.

Srbima se, kako je navedeno, na ovaj način sve češće poručuje da za njih nema mjesta na albanskom samoproglašenom Kosovu, a krivci su oni koji u javnost upućuju antisrpske političke poruke i slave kulturu zločina i nasilja, oličenu u nekadašnjoj OVK.

Iz Kancelarije još jednom zahtijevaju od međunarodne zajednice i njenih predstavnika na Kosovu i Metohiji da počnu da oštrije reaguju na šovinističke poruke albanskih političkih lidera u Prištini i konačno počnu da rade na stvaranju funkcionalnog multietničkog društva na Kosmetu.

- Podmukli i kukavički napadi na srpsku imovinu i ljude koji nikome nisu učinili nikakvo zlo neće zastrašiti srpski narod na Kosovu i Metohiji, a Srbija će nastaviti da čini sve da svoje građane ohrabri i pomogne u namjeri da ostanu i opstanu na zemlji predaka - poručili su iz Kancelarije.