latinica  ћирилица
18/02/2020 |  13:24 ⇒ 18:43 | Autor: SRNA

Nović: Dokaz da BiH nije ni srpska, ni hrvatska, već samo bošnjačka

Delegat u Domu naroda parlamenta BiH Sredoje Nović /SNSD/ ocijenio je da je posljednja odluka Ustavnog suda BiH, kojom je osporen Zakon o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske, dokaz da BiH nije ni srpska, ni hrvatska, već samo bošnjačka.
Sredoje Nović - Foto: RTRS
Sredoje NovićFoto: RTRS

- Svi moramo da shvatimo, i oni koji se zaklinju u BiH i kažu ZAVNOBiH je rekao da je BiH i srpska i hrvatska i bošnjačka, ovim što se u posljednje vrijeme dešava izgleda da BiH nije srpska, pa ni hrvatska, već samo bošnjačka - rekao je Nović.

On je dodao da se treba zamisliti kuda se ide i šta želi ako se zemlja nalazi u toj fazi.

Nović je istakao da je došlo vrijeme da se otvoreno razgovara o radu Ustavnog suda BiH i pravosuđa u BiH uopšte, te očekuje da zaključci Narodne skupštine Republike Srpske budu realizovani.

- Zakonom, koji će se veoma brzo naći u parlamentarnoj proceduri, svi ćemo imati mogućnost da na pravi način procijenimo da li je realno da u ovoj fazi kažemo stop stranim sudijama i da će domaće snage rješavati sva ta pitanja - rekao je Nović.

On je poručio da treba otvoreno postaviti pitanja, ako se želi naprijed.

- Ukoliko to ne budemo željeli, onda, vjerovatno, slijedi još teža kriza u BiH - poručio je Nović.

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili su sinoć informaciju u vezi sa antidejtonskim djelovanjem Ustavnog suda BiH i osam zaključaka kojima se obavezuju predstavnici Srpske u instuticijama BiH da u Parlamentarnoj skupštini BiH predlože usvajanje zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH.