latinica  ћирилица
18/02/2020 |  13:41 ⇒ 18:44 | Autor: SRNA

Život Komisije za NATO integracioni proces stao ulaskom SNSD-a u Savjet ministara

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković /SDA/, prema svim procjenama, još nije svjesna da je život Komisije za NATO integracioni proces stao onog momenta kada je SNSD ušao u Savjet ministara, piše Kliks.
Zajedničke institucije BiH - Foto: RTRS
Zajedničke institucije BiHFoto: RTRS

Podsjetivši da je Turkovićeva juče pozvala nadležne institucije da delegiraju članove u Komisiju za NATO integracioni proces, ovaj portal podsjeća da je riječ o komisiji koja postoji od 2012. godine i u čijem je djelokrugu rada "utvrđivanje prioriteta u realizaciji obaveza BiH koje proizlaze iz učešća BiH u NATO programu Partnerstvo za mir, kao i u vezi s prijemom u punopravno članstvo NATO saveza".

Isti izvor navodi da je uspostavljanje Komisije za NATO integracioni proces BiH u nadležnosti Savjeta ministara, te da bi ona bila uspostavljenja potrebno je da za nju glasaju članovi Savjeta ministara.

- U prevodu, ne postoji ni teroretska šansa da se imenovanje komisije nađe na sjednici Savjeta ministara ukoliko se s tim ne složi predsjedavajući Zoran Tegeltija iz SNSD-a isto kao što ne postoji ni teroretska šansa da ova komisija bude formirana ako SNSD bude protiv nje - ističe se u tekstu.

U tekstu se podsjeća da je predsjednik SNSD-a i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik prije nekoliko dana izjavio da BiH neće napraviti nijedan korak ka članstvu u NATO-u, tako da je, ističe se u tekstu, nemoguće očekivati da će ministri iz Republike Srpske u Savjetu ministara pristati na formiranje komisije u čijem je djelokrugu rada "realizaciji obaveza u vezi sa prijemom u punopravno članstvo NATO saveza".

Kliks navodi da je jedno sigurno - SNSD će od SDA, DF-a, SBB-a, pa i HDZ-a BiH tražiti da se umjesto Komisije za NATO integracioni proces formira neka nova u kojoj neće stajati "realizacija obaveza u vezi s prijemom u punopravno članstvo NATO saveza" i "NATO integracijski proces BiH".

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković-Bursać rekla je da je SNSD dosljedan u tome da poštuje samo ono u čemu je učestvovao i šta je potpisao.

- Ono što neko modifikuje prema svojim političkim stajalištima, a ne prema važećim aktima, naravno da u tom nećemo učestvovati. Nije isto da učestvujemo u stvarima koje su svima potrebne, odnosno da unapređujemo stanje na bazi reformi potrebnih svima i koje smo svi usaglasili. Mi se nismo usaglasili o nikakvom NATO integracijskom procesu već o reformama - rekla je Bursaćeva.

Ona je istakla da će i to, kako god, morati da pričeka s obzirom na novonastalu situaciju u BiH u vezi sa odlukom Ustavnog suda BiH.

Na pitanje o eventualnom zahtjevu za promjenu imena komisije, ona je odgovorila da se zna tačan naziv dokumenta koje je usvojilo Predsjedništvo BiH i da je riječ o Programu reformi.

- Logično bi bilo da i sve akte usklađujemo u skladu s tim dokumentom. Ne vjerujemo uopšte u želju da se ijedna stvar u ovoj zemlji popravi. Naša odluka je iznuđena i u narednom periodu neće biti propusnosti odluka - poručila je Bursaćeva.

Istakla je da će i to, kako god, morati pričekati s obzirom na novonastalu situaciju u BiH vezanu za odluku Ustavnog suda BiH. Novaković Bursać pitali smo o eventualnom zahtjevu za promjenu imena komisije, a ona je odgovorila da se zna tačan naziv dokumenta koji je usvojilo Predsjedništvo BiH i da je riječ o programu reformi.

- Logično bi bilo da i sve akte usklađujemo s tim dokumentom. Ne vjerujemo uopšte u želju da se ijedna stvar u ovoj zemlji popravi. Naša odluka je iznuđena i u narednom periodu neće biti propusnosti odluka - zaključila je Novaković Bursać.