latinica  ћирилица
18/02/2020 |  14:48 ⇒ 14:55 | Autor: SRNA

Uhapšen službenik Vlade Brčko distrikta zbog korupcije

U policijskoj akciji "Tempo" sa ciljem suzbijanja korupcije uhapšen je Ferhat Ćejvanović koji je obavljao funkciju šefa Pododjeljenja za poljoprivredu Vlade Brčko distrikta, potvrdio je danas šef policije u Brčkom Goran Pisić.
Hapšenje - Foto: ilustracija
HapšenjeFoto: ilustracija

- Prilikom jučerašnjeg hapšenja kod njega je pronađeno i oduzeto više od 3.000 KM. Oduzeti su i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa tim krivičnim djelom ili eventualnim ranijim radnjama - rekao je Pisić na konferenciji za novinare.

On je naveo da je uhapšeni danas uz izvještaj predat Tužilaštvu na dalje postupanje.

Pisić je istakao da aktivnosti po navedenom predmetu nisu završene i da se nastavlja akcija "Tempo", te je pozvao građane da ukoliko imaju informaciju o navedenom licu i njegovim koruptivnim radnjama da se obrate policiji ili Tužilaštvu Brčko distrikta.

Glavni tužilac Tužilaštva Brčko distrikta Zekerija Mujkanović rekao je da će Tužilaštvo insistirati na određivanju pritvora za Ćejvanovića i zalagati za maksimalnu kaznu, te da očekuje da će na osnovu prikupljenih dokaza uskoro biti podignuta optužnica.

Mujkanović je napomenuo da osuđenima za korupciju treba zakonskim okvirom onemogućiti vraćanje u radni odnos u upravi.

- To će biti najbolja poruka institucijama da se vrijedi boriti protiv ovakve vrste kriminala. Biće najbolji pokazatelj građanima da vlast ima ozbiljnu namjeru da eleminiše ili znatno smanji korupciju - poručio je Mujkanović.

On je podsjetio da su Policija i Tužilaštvo u proteklih devet mjeseci uspješno sproveli tri slične akcije.