latinica  ћирилица
18/02/2020 |  15:28 ⇒ 18:50 | Autor: SRNA

Utvrđivanje međuentitetske granice u interesu građana

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da vlade Srpske i Federacije BiH u skladu sa Ustavom BiH treba da pokrenu rad tijela koje će činiti stručnjaci kako bi zbog interesa građana bila utvrđena linija razgraničenja da bi znali gdje prestaju i počinju nadležnosti entiteta.

Višković je podsjetio da je Dejtonskim sporazumom i Ustavom BiH definisano da je BiH sačinjena od dva entiteta između kojih postoji međuentitetska linija razgraničenja.

- Niko ne želi da na toj granici podiže zidove nego da građani iz oba entiteta mogu da ostvaruju svoja Ustavom i zakonom zagarantovana prava. Poslije Dejtona je bila formirana komisija koja je trebalo da utvrdi liniju razgraničenja. Oni su počeli sa radom, ali nisu završili posao - rekao je Višković novinarima u Banjaluci.

On je dodao da je utvrđivanje međuentitetske linije razgraničenja nasušna potreba građana.

- Kako neko može da ostvari građansko pravo ako ne zna da li tamo gdje živi pripada jednom ili drugom entitetu i gdje treba da traže svoja prava. Ovo je normalan zaključak i ne vidim zašto bi on bio problem i nekome pravio štetu - istakao je Višković.