latinica  ћирилица
18/02/2020 |  16:43 ⇒ 16:43 | Autor: SRNA

Radanović: Svi nivoi vlasti u Federaciji blokiraju povratak Srba

Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH smatra da svi nivoi vlasti u FBiH blokiraju povratak Srba na svoja predratna ognjišta, koristeći pritom vrlo suptilne metode.
Đorđe Radanović - Foto: RTRS
Đorđe RadanovićFoto: RTRS

U Odboru ističu da su ponosni na Republiku Srpsku čija vlast je u vezi sa pitanjem multietničnosti uradila mnogo.

Predsjednik Odbora Đorđe Radanović rekao je, komentarišući jučerašnju sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske i izlaganja poslanika iz bošnjačkog kluba o, kako kaže, navodnoj multietničnosti i povratku Srba u FBiH, da pri svemu treba uzeti činjenice i popis stanovništva iz 1991. godine.

- Na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske određene partije pružile su netačne informacije o broju Srba koji su prije rata živjeli na sadašnjem području FBiH -, rekao je Radanović novinarima u Bijeljini predočavajući precizne podatke o tome koliko je Srba živjelo, prema popisima 1991. i 2013. godine, na području Kantona Sarajevo, kao i Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom, Unsko-sanskom i Srednjobosanskom položaju području.

Prema popisu iz 1991. godine na teritoriji FBiH je, napominje on, živjelo 540.000 Srba, a u Tuzlanskom kantonu bilo ih je 85.652.

- Trenutno u ovom kantonu, prema popisu iz 2013. godine, živi samo 7.058 Srba. U Zeničko-dobojskom kantonu od 81.105 Srba 1991. godine sada ih je samo 5.500. U Srednjobosanskom kantonu od 47.031 Srbina sada ih ima 3.043, a u Sarajevskom kantonu od 158.576 Srba sada ih živi tamo tek 13.300. U Unsko-sanskom kantonu od 82.250 sada ih je samo 8.452 - naveo je Radanović, demantujući podatke koje su juče iznijeli bošnjački poslanici.

On je napomenuo da su ovo zvanični podaci agencija za statistiku iz 1991. godine i 2013, godine, te napomenuo da se Odbor ne bavi proizvoljnim ciframa niti bilo kakvim podacima.

Radanović je rekao da je poražavajuća činjenica da je na području Federacije prije rata živjelo 540.000 Srba, a da ih je sada uklupno 56.000.

- Što se tiče Tuzlanskog kantona, koji je bio tema u medijima ovih dana, mora se naglasiti da je on imao 85.650 Srba, a prema popisu iz 2013. godine ih je tek 7.058", naveo je on napominjući da je riječ uglavnom o staračkom stanovništvu, koje je biološkom selekcijom danas sigurno svedeno na oko 5.000 - rekao je Radanović.

On je napomenuo da od 450 zaposlenih u Vladi ovog kantona ima tek sedmoro Srba.

Radanović je ponovo da, kada je riječ o povratku Srba u FBiH, tamošnja vlast koristi najsuptilnije metode - nemogućnost sređivanja groblja, dobijanja električne energije, čupanje cijevi iz vodovoda...

- Zahtjevi koje predate nikada ne budu realizovani. Vlada Tuzlanskog kantona podržava povratak Bošnjaka, a to bi bilo isto da naša vlada dijeli pakete Srbima za povratak u Republiku Srpsku - rekao je Radanović.

Ono što je Srpska uradila za Bošnjake jeste, kako kaže Radanović, za primjer i ponos.

- Samo u Bijeljini je sigurno u javnim preduzećima zaposleno najmanje 40 povratnika, dok je u Bihaću, na primjer, situacija takva da nema nijednog Srbina - rekao je Radanović i ponovio da opstrukciju povratka vrše svi tamošnji nivoi vlasti.

Radanović je rekao da je položaj Srba u pet kantona veoma težak, odnosno njihova imovina je uzurpirana i otima se i dalje u ovom entitetu.

Govoreći o Ustavnom sudu BiH, on je podsjetio da je taj sud 2018. godine odbio apelaciju srpskih stranaka na zakon o zemljišnim knjigama u FBiH.

- Mi smo u tom pogledu hendikepirani, jer se izlaganje zemljišta u FBiH vrši na način da se ne pozivaju stranke pisanim putem, kao u Republici Srpskoj. Toga tamo nema, nego se samo objavljuje u Službenom glasniku FBiH - rekao je Radanović.

Apelacija srpskih stranaka a priori je odbijena, kaže Radanović, ali kada je tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH podnio takvu apelaciju automatski su je prihvatili.

Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH pozvao je danas u Bijeljini i sve organe Kantona Sarajevo da prekinu sa aktivnostima na usvajanju zakona o komunalnim aktivnostima kojim je, kako kažu, između ostalog, predviđena i stavka da se uklanjaju grobna mjesta za koja duže vrijeme nije plaćana taksa za održavanje grobnog mjesta.

- Otimanje srpske imovine je toliko očigledno, uzurpacija zemljišta svakodnevna... - naveo je Radanović i naglasio da se pri tome srpsko stanovništvo neprestano zastrašuje na različite načine.