latinica  ћирилица
18/02/2020 |  16:43 ⇒ 16:56 | Autor: RTS

Dodijeljene nagrade "Radoje Domanović" za satiru

Nagrada "Radoje Domanović" za satiričnu književnost uručena je Radivoju Bojičiću i Nenadu Neciću na svečanosti u Udruženju književnika Srbije.
Književna nagrada Radoje Domanović -
Književna nagrada Radoje Domanović

Najboljim knjigama satire na srpskom jeziku u 2019. godini proglašene su "Krstareće misli" Miroslava Sredanovića, "Berači polena" Nebojše Lapčevića, "Etičko čišćenje" Pop D. Đurđeva, te "Paradigmanoja" Pavla Teofilovića, kao i "Šinjeli" Vojislava M. Minića i "Istine" Mila G. Lazarevića.

Priznanje "Ekselencija satire", koje se dodjeljuje najboljim stranim i srpskim satiričarima u regionu i dijaspori dobili su Valentin Dimitrov iz Bugarske, Јovo Nikolić iz Republike Srpske, Fabricio Karamanja iz Italije i Hasijer Agire iz Španije.

Posebnim priznanjem "Radoje Domanović" za naučno-teorijski doprinos satiričnoj književnosti nagrađen je prof. dr Mališa Stanojević, za prevode srpskih satiričara na mađarski jezik Svetislav Nedučić i za afirmaciju i popularizaciju humora i satire prof. dr Dimitrije Panfilov.

O dobitnicima jednog od najznačajnijih priznanja za književnu satiru u Srbiji odlučivao je žiri u sastavu Radomir Andrić (predsjednik), Duško M. Petrović, Petar Žebeljan, Vidak Maslovarić, Slađana Mitrović, Radoslav Tilger i Aleksandar Čotrić.